Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 23-29 юни

Дизела, Заид Малек и Пере Аурел
Снимка: Световни серии по скайрънинг



В курорта Пампорово в събота беше официално открит летният сезон. Тук има възможности за редица спортове и лятото, не само зимата. Става дума за, например, скално катерене, преминаване по алпийски маршрути, с осигурени опитни водачи, спускане с лодка в пещера, пешеходен туризъм, планинско колоездене, като велопаркът има 15 трасета с различна трудност и обща дължина над 35 километра.

Снимка

Какви са възможностите за екстремни спортове в курорта - чуйте в звуковия файл от Асен Рашев, ръководител "Спортни дейности" в Туристическия център.


Много силно представяне на Кирил Николов-Дизела на провелия се в събота маратон в Гърция, в планината Олимп! След 20-ия километър българинът водеше в класирането, а после завърши втори, малко повече от минута след победителя - испанецът Заид Малек (4:31:47 ч, а времето на Дизела бе 4:33:01 ч).


"Чувствах се доста силен на качването. За жалост, на спускането ми се появиха огромни разранявания по краката, които доста ме забавиха, но, като цяло, съм доволен" - каза Дизела пред БНР.

Съотборничката му от "XCoSports Bulgaria" Антония Григорова зае осмото място при жените:

"Изгубих седмата позиция два километра преди финала. Иначе състезанието премина гладко, без проблеми" - каза тя.

Младата надежа Александър Спасов изкълчи глезен и се наложи да прекрати участието си на 30-ия км.

Маратонът в Олимп е най-престижното състезание по планинско бягане в Гърция, част от календара на Световните серии по скайрънинг и в него участват голяма част от най-добрите състезатели от цял свят.


В Пирин в събота и неделя се провежда скайрънинг състезанието Pirin Skyrun. В събота беше денят на Вертикалния километър, чието трасе е от Бъндеришка поляна до в. Кутело. Първи финишира Никола Калистрин (49:29), следван от Шабан Мустафа (52:45), а при жените победи Тоня Тонева (1:06:39). Стартът на Вертикалния километър е контролно за Световното първенство за младежи през август в Италия. В неделя е денят за скайръна в две дистанции - 30 км и 14 км.

Тодор Димитров по трасето
Българинът Тодор Димитров бяга вече 16-и ден в най-дългото състезание в света - 3100 мили, което е около 5000 км. То се провежда в Ню Йорк, а 44-годишният преподавател във Военната академия в София е един от едва осмината състезатели от цял свят, одобрени за участие. Тодор бяга всеки ден от 6:00 ч. сутринта до полунощ, по бетонна настилка.

"Не знам колко точно километри са вече (по-късно му съобщават, че е изминал 791 мили - бел.ред.), стремя се да не ги гледам, тъй като умът започва много да пресмята, а в тези огромни натоварвания това не помага. Вчера (петък - бел.ред.) беше един от тежките дни. Започва третата седмица, другите състезатели казаха, че това в времето, когато се стига до такава криза - човешкият ум започва да се бунтува и става по-трудно психически, започва осъзнаване. Някои задълбочиха кризите. На мен кое ми помага? Много писма получавам от България и съм много благодарен на всички. Още един българин пристигна, който ще ми помага по трасето. А и ако успея да завърша състезанието - това също е много мотивиращо. Опитвам се да гледам от забавната страна на нещата" - разказа пред БНР Тодор Димитров.

За успешно завършили това огромно - и физически, и психически - предизвикателство се считат онези участници, които са успели да навъртят 5-те хиляди километра до 52 дни.


В Сен Пиер Фосини, Франция се провежда Вторият кръг на Европейската купа по спортно катерене в дисциплината трудност за юноши и девойки. Участват над 220 състезатели от 21 страни. Нашите младежи там са Александра Тоткова и Слав Киров (14-15 г.), и Ерика Велев, Петър Атанасов, Христо Урумов и Димитър Русев (16-17 г.).

В първия кръг от Европейската купа, който се проведе в края на миналата седмица в Остермюндиген, Швейцария, Алекс Тоткова спечели сребърен медал. Още двама млади български катерачи достигнаха финала - Слав Киров стана осми, а Петър Атанасов - 11-и. В класирането по нации България зае на 9-то място.

Състезателно катерене

Спортното катерене направи още една стъпка към Олимпийските игри в Париж през 2024 г. По предложение на домакините на 134-та сесия на МОК катеренето, заедно със сърфинг, скейтборд и брейк-денсинг бяха включени във временната допълнителна програма на Игрите. Спортното катерене е одобрено с две състезания - комбинация трудност+боулдър, в които участие ще вземат по 20 мъже и жени, и с дисциплината скорост - където ще има по 16 състезатели мъже и жени. Окончателното решение за включване на този спорт в програмата на Париж 2024 ще бъде взето от МОК през декември 2020 г.


Група наши спелеолози заминава в неделя на експедиция в планината Проклетия, на границата на Косово и Албания. Алексей Жалов, Камен Бонев, Хеляна Дундарова, Иво Иванов и Йордан Йорданов ще картират нови пропасти в планината, известна като Албанските Алпи.

Нанда Деви-Изток
Поляците Ярослав Гаврисяк (Jaroslaw Gawrysiak) и Войтек Флачински (Wojtek Flaczynski)  изкачиха връх Нанда Деви-Изток (7434 м). Става дума за отдалечен и недостъпен масив, разположен в Индийските Хималаи. Дни преди поляците да достигнат Базовия лагер, при голяма лавина там загинаха осем души от международна експедиция, водена от Мартин Моран.

Гаврисяк и Флачински са успели да преминат разстоянието от Лагер 3 (6800 м) до върха за 14 часа, след което са започнали трудно слизане при силен вятър и видимост до 30 метра. Експедицията е посветена на 80-ата годишнина от първото полско изкачване на този седемхилядник. На 2 юли 1939 г. от Якуб Буяк и Януш Кларнер  записват на Нанда Деви-Изток първия успех за Полша в Хималаите.

Целта на сегашната експедиция е, освен юбилейното изкачване на върха, стиковане на екип и трупане на височинен опит за дългоочакваната полска експедиция до К2 през зимата на 2020-2021 г. В отбора влизат опитни катерачи като Дариуск Залуски (Dariusk Zaluski) и Рафал Фрония (Rafal Fronia), но също и млади надежди като Филип Бабич (Filip Babicz) и Якуб Буяк, внук на единия от изкачилите Нанда Деви-Изток през 1939 г.


И като стана дума за К2 - голяма лавина отказа японската експедиция там да изкачват върха. Никой не е пострадал, но екипировката им е била унищожена. Голям сняг посрещна пристигащите в Базовия лагер на втория по височина връх на планетата, както и на Броуд Пик.

В същото време, на Нанга Парбат групата на Али Садпара се отказа от намеренията си да достигне Лагер 2 заради лавинна опасност и непрекъснат снеговалеж, скиорите от проекта “Фрирайд в Зоната на смъртта” се изкачи над Лагер 3 и се завърнаха в Базовия лагер, единият от тях - руснакът Виталий Лазо, едва се спаси от лавина, а испанецът Сержи Минготе оказа помощ на изпаднал в хипотермия в Лагер 2. Бившият британски командос Нирмал Пурджа изглежда е намерил финансиране, за продължи проекта си 14/7, защото е пристигнал в Базовия лагер на Нанга Парбат. Целта на Нирмал е да изкачи 14-те осемхилядника на планетата за 7 месеца. По-рано тази година той вече изкачи 6 от тях (Канчендзьонга, Дхаулагири, Анапурна, Еверест, Лхотце и Макалу).

След 2 дни престой в Базовия лагер на Гашербрумите 1 и 2 българинът Атанас Скатов днес тръгва към Лагер 1 на първата си ротация за аклиматизация. Целта му е да стане първият българин с Хималайска корона. До момента е изкачил 7 осемхилядника. В Базовия лагер на Гашербрумите е и двойката Денис Урубко-Мария Кардел, която ще се опита да изкачи Гашебрум 2 по нов маршрут.
Парапланеристи на Монблан

Световен рекорд на Монблан - 150 парапланеристи се приземиха на върха, висок 4808 м. До това се е стигнало по стечение на обстоятелствата - поради необичайно високи температури, достигащи 10 градуса, са се образували мощни възходящи въздушни течения, които позволяват задържането на голяма височина, и така се е стигнало до струпването на парапланери на върха.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна