Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Сис, българският чех

Фрагмент от плаката на филма "Гражданинът Сис"

Чехите, водени от идеята за славянството, почти веднага след образуването на българската държава (каквато те нямат чак до 1918 г.) се насочват към новосформираната суверенна политическа единица, за да подпомогнат според силите си нейното добруване. Един от тези български чехи е Владимир Сис (1889-1957), отишъл си от света преди 62 години и един ден.

Владимир Сис е сред най-ревностните защитници на българската кауза в Балканската и Междусъюзническата войни, с плам и обоснованост излагащ ги на страниците на в. „Народни листи“; анкетьор е през 1914 г. на о. Трикери, където гърците са създали концентрационен лагер за българи; страстно описва румънските издевателства, когато войски нахлуват в България; осъжда руското правителство заради това, че първоначално е подлъгало България да започне война, а след това я изоставя…

Владимир Сис в македонска носия през 1912 г. Снимка УикипедияИзобщо фигура, в която откриваме повече обич към България и българското, отколкото откриваме, за жалост, у много днешни умни, но лишени от любов към родината българи. За тази си своя обич и разобличаващи статии срещу Владимир Сис сърбите, подтиквани и подпомагани от гърците, организират три атентата срещу него, за щастие неуспешни, макар и при трите да е ранен.

Тази своя силна обич той изразява и в стихотворението си „Македония“ – едно силно поетично свидетелство и за мъките, и за героизма на борците за освобождение на многострадалната земя. На 25 юни 2019 г. в Чешкия културен институт беше прожектиран филм за Владимир Сис, „Гражданинът Сис“, с режисьор Господин Неделчев-Дидо и Диана Захариева, като част от възпоменателната вечер за Владимир Сис, на която говориха историците Ани Златева, Теодоричка Готовска-Хецке, Диана Маркова и родствениците на чешкия българин Ружена Кръстева и Маня Христова.

За жалост, този толкова всеотдаден на българската кауза чешки журналист и обществен деец няма още своя възпоменателна плоча в столицата, където е прекарал значителна част от своя бурен и изпълнен с авантюри и перипетии живот. Предаването „Премълчаната история“ прави опит да се поправи несправедливостта с броя си от 3 юли 2019 г., когато за Владимир Сис разказват д-р Ани Златева и Диана Захариева.

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени