Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късометражният филм без реплики "SЕЕN" - как ни моделират комуникациите

Филмът ни кара да се замислим доколко сме тук и сега, докато си пишем с няколко души едновременно

Кадър от филма "SEEN"

Късометражен 27-минутен филм без реплики задава въпроси, свързани с комуникациите и как те променят съвременния човек. Лентата „SEEN“ ще бъде показана на повече от 40 международни фестивала.

Най-голямото предизвикателство беше за актьорите. Чрез сюжетните линии във филма „SEEN“ се обърнахме към всяко едно поколение, посочи един от режисьорите - Николай Драганов, пред „Хоризонт“.

„Сега младите буквално са се сраснали с телефона, постоянно си пишат – с един, с втори, с трети – мултитекстинг се казва това. Точно това искаме да покажем – как ти си на пет места едновременно, но истински не си на нито едно от тях.

Режисьорите на „SEEN" са Николай Драганов и Петър Бояджиев са рекламисти и дебютанти в киното.

Филмът е базиран върху три основни сюжетни линии. "SEEN всъщност е за това как ни влияят комуникациите, цялата тази texting култура . Има една сюжетна линия на 17-годишно момче, другата е на 30-годишна двойка и на 58-годишен мъж. При 30-годишната двойка самата сцена се развива на една маса", разказа Николай Драганов в предаването "Преди всички". 

"Оказа се, че да накараш публиката да чете 27 минути е изключително хващащо. След филма и по време на филма (ние с Петър бяхме на повечето прожекции - имахме 5 прожекции в София, сега в момента филмът върви, има още 12 прожекции по всички фестивали- Долна Малина, "Боровинкови нощи"), хората реагираха изключително адекватно. В трейлъра бяхме подготвили публиката какво ще видят."

"С филма не сочим с пръст. Не казваме това е супер вредно, опасно и така нататък", увери режисьорът, според когото филмът е изключително абстрактен и без определен край.

"Филмът по-скоро цели да задава въпроси. Виждаме ли себе си, докато пишем и всъщност това може би е един основните проблеми - че винаги се опитваме да бъдем някой друг, пишейки. /…/ В интернет можем да бъдем тотално други хора – много по-готини, много по-смотани. Никой не знае." 

Искаме хората да се усетят и да са малко повече тук и сега, допълни Николай Драганов.  

Режисьорите вече работят по сценария за следващ късометражен филм.

"Оказа, че миналата година е имало невероятен спад в производството на късометражно кино. Ние не го знаехме това нещо, съвсем случайно ни попадна“, каза още Николай Драганов. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!