Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК удължи срока за ограничаване на петролните доставки до март 2020 година

В понеделник страните-членки на ОПЕК се съгласиха да удължат споразумението за ограничаване на петролните доставки до март 2020-а година, след като членовете на групата преодоляха различията си, за да подкрепят цената на важната енергийна суровина на фона на отслабващата световна икономика и растящото петролопроизводство в САЩ, съобщава Ройтерс.

Днешната среща ще бъде последвана от разговори с останалите важни съюзници, начело с Русия, във формата "ОПЕК +" във вторник.

През уикенда енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих и руският президент Владимир Путин заявиха, че те са съгласни споразумението във формата "ОПЕК +" за намаляване на съвместните добиви с 1,2 млн. барела на ден да остане валидно за още шест месеца (до края на 2019-а година) или дори за още девет месеца (до края на март 2020-а година).

Това предполага, че на утрешната съвместна среща на петролния картел и неговите съюзници вероятно ще се потвърди решението за удължаване на действалото през първото полугодие споразумение до края на март 2020-а година.

Петролните фючърси поскъпнаха по-рано през деня с близо 3%, но след самото решение на ОПЕК те ограничиха голяма част от първоначалния солиден ръст.

Фючърсите на петрола брент с доставка през септември вече поскъпват с едва 0,45% към 65,20 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол нарастват с 0,65% към 58,85 долара за барел, след като по-рано в понеделник те поскъпнаха за кратко над 60 долара за барел за пръв път от 23-ти май насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени