Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Подновените търговски преговори с Китай вече стартираха

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подновените търговски преговори между САЩ и Китай вече започнаха, заяви късно снощи президентът Доналд Тръмп, цитиран от телевизия CNBC.

Говорейки пред репортери в Овалния кабинет, Тръмп каза: "Те (преговарящите) говорят много по телефона, но те също така се срещат. Да, по същество преговорите вече започнаха. Всъщност те започна преди нашата среща със Си Цзинпин".

Американският президент добави, че всяка една търговска сделка "трябва да бъде по-добра за нас, отколкото за тях, защото те (китайците) имат толкова голямо търговско предимство от толкова много години".

Доналд Тръмп обаче не обясни защо вярва, че Китай ще се съгласи на подобна неравностойна сделка.

Търговските преговори между Вашингтон и Пекин бяха прекратени в началото на май, но се възобновиха след постигнатото примирие по отношение на двустранни тарифи по време на разговора между Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Цзинпин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Япония през изминалия уикенд.

Двамата лидери се договориха в събота да възобновят търговските преговори, след като Тръмп предложи отстъпки, включително неналагане на нови тарифи за вноса на китайския стоки за 300 млрд. долара и облекчаване на ограниченията за технологичния гигант "Хуавей".

Китай от своя страна се съгласи да направи неконкретизирани нови покупки на американска селскостопанска продукция и да се върне на масата за преговори.

Не е определен обаче краен срок за постигане на напредък по сделката, като двете най-големи икономики в света остават в сериозно противоречие по отношение на значителни части от търговското споразумение.

"Задържаме новите тарифи, а те ще купуват от нас селскостопански продукти", посочи снощи Тръмп, но без да даде повече подробности за тези покупки.

Агенция Ройтерс напомня, че часове след срещата със Си Цзинпин, Тръмп публикува в Туитър, че срещата беше "далеч по-добра от очакваното".

"Качеството на самата сделка е много по-важно за мен от скоростта. Не бързам, но нещата изглеждат много добре!", написа той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!