Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита и Симеон Сакскобургготски ще уважат турнира „Царица Маргарита“ във Варна

Маргарита и Симеон Сакскобургготски ще уважат турнира „Царица Маргарита“ във Варна
Снимка: БФХГ

Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела Сакскобургготска и Симеон Втори ще присъстват на откриването на 27-то издание на турнира по художествена гимнастика "Царица Маргарита", съобщи специално за БНР Мая Максимова – технически секретар на състезанието.

Надпреварата ще се проведе на 6 и 7 юли в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна. Заявка за участие са подали гимнастички от 22 държави - Австралия, Азербайджан, Великобритания, Андора, Белгия, Германия, Грузия, Израел, Испания, Канада, Кипър, Колумбия, Норвегия, Португалия, Румъния, Русия, Турция, Филипините, Франция, Хърватия, Чили и домакините от България.

Това е абсолютен рекорд в историята на турнира, който води началото си от 1992 година. Досега най-масово е било участието през 1995 и 2006 година, когато са участвали гимнастички от 17 държави.

Програмата на състезанието включва два турнира. Първият е турнир на ФИГ (Международната федерация по гимнастика) в две възрастови групи - девойки старша възраст и жени.

"По-любопитна е надпреварата при девойките. Тук на килима ще си дадат среща 30 момичета, като състезанието ще се проведе по схемата, която ще бъде приложена на първия световен шампионат за девойки в Москва. Ще има освен шампионат на уредите и индивидуален отборен многобой, а с включването и на 6 девически ансамбъла ще се формира и отборно класиране. На практика варненският турнир е последна проверка за девойките преди шампионата на планетата и затова състезанието се очертава много силно", коментира още Мая Максимова.

"Преди броени дни навърших 70 години. Получих десетки поздравления, но най-големият подарък за юбилея ми е участието на толкова много държави. Не може да не ме радва факта, че нашият турнир се утвърди през годините и днес се превръща в едно мини-световно първенство", заяви създателката и организаторката на турнира Анелия Атанасова.

Снимка

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна