Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Райнов и неговите приказки от глина

3
Снимка: Галерия “Васка Емануилова“

Стоян Райнов и неговите приказки от глина са в центъра на изложба в столичната галерия „Васка Емануилова“. Експозицията се открива тази вечер от 18.00 часа и ще остане отворена за посетители до 1 септември.

Изложбата проследява важни аспекти от творчеството на Райнов. Акцентите са свързани с неговото ателие и с най-изявените му студенти. Представят се негови работи от ранния му период на илюстратор и произведенията му, създадени в качеството му на утвърден керамик.

„Стоян Райнов е интересна личност, често остава в сянката на своя брат Николай. Но той е бил част от един интелектуален и духовен елит в периода преди 1944 година и след това. Около него се образува кръг от интелектуалци и литератори като Гео Милев, Николай Лилиев, Димчо Дебелянов, Асен Златаров“, разказа в предаването „Хоризонт до обед“ Неда Живкова, куратор на изложбата.

По думите ѝ творбите на Стоян Райнов са доста специфични, „тъй като е учил на различни места в Европа“:

„Повлиява се от актуалния за времето сецесион и от по-модерните тенденции. Изучава и традиционната българска керамика. Успява да създаде български национален стил в керамиката, като съчетава стиловете. Някои от вазите му крият препратки от произведения и цитати на известни литератори. В една ваза, например, се крият цели цитати от разкази и от „Богомилски легенди“ на Николай Райнов.

Интервюто с Неда Живкова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна