Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В граничното село Мандрица показаха предпремиерно филма „3D Dogs“

Лентата е заснета изцяло с натурщици в автентична обстановка и ни връща 30 години назад

4
Снимка: Гавраил Гавраилов

На 6 юли в Пловдив е премиерата на едночасовия филм „3D Dogs“.

Първата публична прожекция обаче се състоя в село Мандрица, където е заснет. 

Селото се намира на два километра от гръцката граница в Източните Родопи и на десет от Ивайловград. Там живеят 18 баби, двама дядовци и сезонните летовници.

"Селото е много автентично. Известно е с това, че там живее албанско население от близо четири-пет века, православни християни. Може да видите много интересни кирпичени къщи", разказа в предаването "Закуска на тревата" Димитър Шопов.

Екипът решава предпремиерната прожекция на филма да се състои именно в Мандрица, където е заснета лентата, защото "така е редно". 

"Това е един провинциален, локален проект, независим проект. Трябва да започнем от Мандрица“, подчерта Шопов. 

Местни хора са били натурщици по време на снимките. Във филма не участват професионални актьори. 

„Аз с актьори не мога да работя. Работя само с натурщици. И те бяха принудени да играят. Просто нямаха избор“, разказа още Димитър Шопов, който обясни, че "бабите във филма са много автентични" и са точно тези, които помни от своето детство.

Основните персонажи са пет момчета на възраст между 7 и 10 години. Как са се превъплътили в образи на деца от друго време?

„Аз също си мислех, че ще е много трудно за постигане, обаче бекграундът, мястото... то е спряло времето там. Ние сме в едно друго време в Мандрица. И самите деца си бяха онези деца, които аз помня. Там няма интернет. Аз си мислех, че ще е малко странно да ги върна 30 години назад, обаче те с лекота се справиха. Игрите, които трябваше да проиграят, които не са познавали – беше им супер интересно.“

„3D Dogs“ са серия дъвки. Филмът е наречен на тях, защото те отключват и заключват цялата фабула. Около тях се заплита криминална драма, в която се забъркват иманяри, английски заселници и местната мутра. 

Филмът е донякъде социален експеримент, защото е заснет с много нисък бюджет и изцяло с помощта и гостоприемството на местното население, което осигурило храна и подслон на екипа, стана ясно от думите на режисьора и сценарист Димитър Шопов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени