Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на бизнес активност в еврозоната през юни до 7-месечен връх

Общата бизнес активност в еврозоната се повиши умерено през юни до 7-месечен връх благодарение на подобрение на експанзията в сферата на услугите, което компенсира продължаващото свиване на промишлената активност, показват леко ревизирани във възходяща посока окончателни данни от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, нарасна през юни до 52,2 пункта, достигайки най-високо ниво от ноември 2018-а година, спрямо 51,8 пункта през май и малко по-нисък предварителен индекс на ниво от 52,1 пункта.

Индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, също се повиши до 7-месечен връх от 53,6 пункта спрямо 52,9 пункта през май и предварителен индекс на ниво от 53,4 пункта.

Подобрението на общата икономическата активност обаче става на фона на свиване на промишлената активност за пети пореден месец.

"Проучванията PMI от юни показват, че темпът на икономически растеж в еврозоната се е ускорил в края на второто тримесечие, макар че би било погрешно да се гледа прекомерно позитивно на тази възходяща тенденция", коментира днешните данни главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

"Изследването показва, че БВП на еврозоната се е повишил с малко над 0,2% през второто тримесечие (спрямо началото на годината), докато влошаването на бизнес очакванията за година напред до едно от най-ниските нива от предходните четири години показва, че бизнес нагласите в региона остават мрачни. Надделяват рисковете за икономическите перспективи в низходяща посока на фона на тревогите, свързани с търговската война, нарастващата геополитическа несигурност и забавянето на световния икономически растеж", добави той.

Подобрение на общата бизнес активност през юни беше отчетено във Франция и Испания, стабилизация в Германия и стагнация в Италия.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, остана на юнското ниво от 52,6 пункта, докато индексът в сферата на услугите се повиши до 9-месечен връх от 55,8 пункта спрямо 55,4 пункта през май и предварителен индекс на ниво от 55,6 пункта.

Окончателният общ PMI индекс на Франция за юни пък нарасна до  52,7 пункта от 51,2 пункта през май и предварителен индекс на ниво от 52,9 пункта, докато индексът, измерващ активността в сектора на услугите, се подобри до 52,9 пункта от 51,5 пункта през май и малко под предварителен индекс на ниво от 53,1 пункта. Въпреки слабата низходяща ревизия, и двата френски PMI индекса достигнаха 7-месечни върхове.

Индексът PMI в сферата на услугите на Италия се повиши през юни до 50,5 пункта от 50,0 пункта през май, докато общия италиански PMI индекс нарасна до 50,1 пункта от 49,9 пункта месец по-рано. Въпреки че общата бизнес активност прекъсна тенденцията на свиване от предходните два месец (индекс над важното ниво от 50 пункта), тя остава непосредствено около нивото на стагнация.

Проучването на Markit отчете стабилизация на индекса на общата бизнес експанзия в Испания на майското ниво от 52,1 пункта солидно подобряване на активността в сферата на услугите до 53,6 от 52,8 пункта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна