Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските правителствени служители продължават да третират "Хуавей" като компания от "черния списък"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висш американски служител е заявил по-рано тази седмица пред персонала на Министерството на търговията, че китайската компания "Хуавей" ( Huawei) все още трябва да бъде третирана като част от т.нар. "черен списък" на САЩ, съобщава агенция Ройтерс.

Това става само дни, след като президентът Доналд Тръмп изненада пазарите в събота, обещавайки на китайския президент Си Цзинпин в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония, че ще позволи на американските компании да продават техни продукти на "Хуавей".

През месец май китайският технологичен гигант беше добавен към т.нар. "черен списък" с компании, който забранява на американските фирми да им продават свои продукти без специално разрешение с оглед на опасения, свързани с американската национална сигурност.

Съобщението на Тръмп от събота, целящо да съживи блокираните търговски преговори с Пекин, беше приветствано най-вече от американските производители на микропроцесорни устройства, които желаят да продължат своите доставки за "Хуавей" - най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и ключов американски клиент.

Същите коментари на Доналд Тръмп обаче породиха объркване сред индустриалните играчи и правителствените служители, които се мъчат да разберат каква точно е новата американска политика спрямо "Хуавей".

В имейл от понеделник до служители от юридическия екип на Търговския департамент на САЩ, който е станал достояние на агенция Ройтерс,  Джон Сондърмен - заместник-директор на Службата за прилагане на закона за износа в Бюрото за промишленост и сигурност на Министерството на търговията, се е опитал да изясни как служителите трябва да подхождат към исканията за лицензи от фирми, търсещи одобрение да осъществяват свои доставки за "Хуавей".

Всички тези заявления трябва да бъдат разглеждани по същество и трябва да бъдат маркирани с забележка, че "тази компанията ("Хуавей") е в черния списък", което означава, че ще бъде валидна "презумпцията за отказ", прилагащата се  за компании, включени в този списък, е написал в имейла Джон Сондърмен.

Информация е факт, след като по-рано в сряда от "Хуавей" заявиха за Ройтерс, че основателят и главен изпълнителен директор на компанията е казал, че коментарите на Доналд Тръмп през уикенда са "добри за американските фирми".

Американско длъжностно лице, запознато с въпроса, посочи пред Ройтерс, че писмото Джон Сондърмен е единственото указание, което служителите в Министерството на търговията са получили след изненадващото изявление на Тръмп в събота. "Презумпцията за отказ", съдържащата се в имейла с указания, предполага строг преглед и означава, че повечето разгледани молби за лицензи няма да бъдат одобрени.

Не е ясно кога Министерството на търговията ще предостави на изпълнителния си персонал допълнителни указания въз основа на поетите от Тръмп обещания относно "Хуавей" и как това може да промени вероятността за получаване на лицензи от американските фирми, желаещи да продължават да търгуват с китайската компания.

От своя страна търговският съветник на Белия дом Питър Наваро отбеляза във вторник, че правителството ще позволи на американските компании да продава на "Хуавей" по-нискотехнологични процесори, които не влияят на националната сигурност. Той също така подчерта, че китайският технологичен гигант продължава да бъде блокиран за участие при изграждане на мрежите от пето поколение (5G мрежи) в САЩ.

Директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Лари Къдлоу пък подчерта, че "Хуавей" ще остане в американския т.нар. "черен списък" въпреки облекчаването на някои от наложените от Вашингтон рестрикции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна