Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй“ е пуснат в експлоатация, след като бе спрян заради повреда

| обновено на 03.07.19 в 19:22
Снимка: БГНЕС

Шести блок на АЕЦ Козлодуй е пуснат в експлоатация, след като по-рано днес бе спрян заради дефект в електрическата му част. Това потвърдиха за БНР от централата.

Възникналата към 14 часа повреда е отстранена. Тя е била извън радиоактивната зона и не е представлявала заплаха за хората и околната среда.

Има достатъчно ток за битовите потребители и бизнеса и няколкочасовото спиране на блока на АЕЦ Козлодуй няма да се отрази на стабилността на енергийната ни система, заяви каза енергийният министър Теменужка Петкова. Блокът беше спрян за 4 часа заради късо съединение в електрическата част, която е извън радиоактивната зона, поясни Петкова:

“Тъй като системата е автоматизирана и изключително прецизна, веднага дава сигнал къде е възникналият проблем. Екипите на АЕЦ “Козлодуй“ работиха в последните няколко часа - отстранена е тази повреда. Шести блок на АЕЦ “Козлодуй“ е въведен в енергийната система на страната, пети блок на АЕЦ “Козлодуй“ работи на пълна мощ. Енергийната система на страната е стабилна. ТЕЦ “Марица – Изток 2“ също има готовност да се включи. Няма никакъв проблем. Хората трябва да бъдат спокойни, бизнесът също – има достатъчно електрическа енергия“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени