Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Кандидатурата на Вебер за председател на ЕК не беше силна

Ивайло Калфин
Снимка: БНР

Тази процедура, която се случи през последните три дни, се е случвала и друг път. Разликата този път е, че тя беше много прозрачна, защото след европейските избори се оказа, че не могат две големи групи да осигурят мнозинство в парламента и затова се наложи доста по-прозрачно и публично да се обсъдят тези постове.

Това каза за БНР бившият евродепутат и съветник на еврокомисаря за бюджета Гюнтер Йотингер Ивайло Калфин по повод преговорите за ключовите постове в ЕС.

„Не бих казал, че задължително е лошо по този начин да се договарят решения“, каза той и подчерта, че ЕП може да върне кандидатурите обратно в Съвета.

„Действително подобна формула - с водещи кандидати, не присъства в европейския договор. Според мен би трябвало да се започне диалог, особено след като публично се видя, че това е дефект на ЕС, по какъв начин следващия път да се избира председател на Европейската комисия. Това не може да бъде случайно избран човек от престоялите 2 нощи и 3 дни в една зала премиери“, каза Калфин в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“.

Той изтъкна, че между всички страни е имало съгласие петте важни поста, които се разпределят, да отразяват големите европейски семейства и да гарантират баланс между мъже и жени, както и географски баланс в ЕС:

„Когато беше сложена тази матрица, вече започнаха да се обсъждат различни имена. Безспорно, от всички варианти, най-добрият щеше да бъде, ако действително идеята на водещи кандидати, която предлагаше Парламента, беше спазена, защото г-н Вебер, г-н Тимерманс, кандидатите на Зелената партия и на либералите, участваха в дебати и хората ги чуха, знаеха какви ангажименти могат да поемат и какво означава те да са лидери на ЕК“.

Според Калфин не се е стигнало до съгласие за кандидатурата на ЕНП за председател на ЕК, защото „не беше силен кандидат г-н Вебер. Той е човек, който няма опит в изпълнителната власт, който е правил изцяло партийна кариера досега…“.

„Ако е последователен ЕП в позицията си, че председателят на ЕК трябва да е минал през избори, утре депутатите не би трябвало да подкрепят това, което предлага Съветът, и госпожа Фон дер Лайен да не бъде одобрена от Парламента, а новоизбраният председател на парламента да участва в преговорите и да представлява избраните депутати. Това е много малко вероятно да се случи, но политическата логика -  така ще се укрепи институционално ЕП - предполага, че не трябва да се подкрепя това съгласие“.

Новият председател на Европейския съвет Шарл Мишел според Калфин, е „много силен кандидат“ и „видима личност“. Кристин Лагард като шеф на ЕЦБ също идва с „много солидна биография зад гърба си“. Франс Тимерманс за председател на ЕК е бил „силна кандидатура“, но „на практика блокирана от тези страни, срещу които се бореше, вършейки си работата  - Полша, Чехия, Италия и Румъния“, оцени Калфин:

„Източна Европа трябваше да присъства в този вид договорка в лицето на Сергей Станишев като председател на ЕП. Очевидно Европейският парламент не прие – това му беше протестът срещу решението на страните-членки – тази кандидатура. Действително Източна Европа е наказана, но вижте какво се получава в Източна Европа – Вишеградската група има собствени проблеми, така че беше трудно оттам да излезе кандидат. Доста неумело държавата ни защити българските кандидати, които се появиха в хода на преговорите и те отпаднаха. Румъния има своите проблеми с ЕК, така че изборът не беше много голям за авторитетни, безспорни личности от Източна Европа, които да заемат висока позиция“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна