Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: Европарламентът бе поставен пред свършен факт при избора на новите ръководители на ЕС

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС

Радан Кънев, евродепутат от групата на Европейската народна партия, оцени пред БНР като „кратка“ и „далеч не изчерпателна“ днешната среща на групата с кандидата за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

„Не бих могъл, на този етап, да кажа категорично дали има единно отношение към нейната кандидатура. За разлика от хората, които бяха водещи кандидати, няма как да знам, към момента, нейните послания, отношение и ангажименти по конкретни въпроси и политики. Искам да отбележа, че като цяло се усеща едно разочарование - аз напълно го споделям - че компромисът сякаш се въртеше изцяло около лични перспективи и партиен баланс и, естествено, много ясно заявени национални интереси. Поне на публично ниво в този компромис ние не чухме нищо за политиките, които следващата Комисия ще защитава, за законодателните приоритети, които ще тя прокарва през Парламента. Според мен е много рано дори да се оцени този компромис преди да сме чули политическите ангажименти, които се включват в него“, каза Кънев в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

„Не крия че съм от хората, които изпитват разочарование, че парламентът беше поставен пред свършен факт, че целият процес на преговори премина без участието на парламентарните групи“, допълни Кънев. Според него Урсула фон дер Лайен е „предложена от Християндемократическия съюз на  Германия на практика“, но това не означава, че ще получи гласа му „безрезервно и безусловно“. Той изтъкна, че дори при най-малкото съмнение, че цената на одобрението ѝ от Източна Европа е била обещание „да си затваря очите“ за проблемите с правосъдието и върховенството на закона там, тя няма да получи подкрепата му.

Първият тур на гласуването за председател на ЕП според Кънев е показал много ясно „един макар и ограничен политически бунт“:

„Парламентът заяви по един категоричен начин, че не приема безрезервно компромиси и договорки, които са постигнати извън парламентарната сграда“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна