Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 20 жертви на опустошителни наводнения в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двайсет души за загинали в резултат на опустошителните наводнения в руската Иркутска област, която се намира в Сибирския федерален окръг. Съдбата на 15 души остава неизвестна, съобщи на съвещание при президента Владимир Путин министърът на извънредните ситуации Евгений Зиничев.

От думите на Зиничев стана ясно, че 1400 жилищни сгради в 31 населени места в Иркутска област остават наводнени. В тях живеят около 8000 души. На свой ред вицепремиерът Виталий Мутко докладва за работата на специално създадения щаб за ликвидиране на последиците от стихийното бедствие.

„Създаден е план на възстановителните работи, който следваме. Възстановяваме енергийната и комунилната инфраструктура. Практически се решава въпросът с осигуряването на всичко необходимо: вода, храна. Навсякъде в момента са организиране пунктове за временно настаняване“, каза вицепремиерът Виталий Мутко.

Путин на свой ред заяви: „Неслучайно номинирах именно вас в това качество, имайки предвид вашия опит в строителството и реконструкцията на голямо количество разнородни обекти. Трябва да се действа бързо“.

В спасително-издирвателната операция са задействани почти 3000 души и над 450 единици техника. Извършва се масова ваксинация срещу коремен тиф, хепатит А и други заболявания. Това е най-голямото наводнение в 100-годишната история на метеонаблюдението в района. Според някои учени причина за продължаващите цяла седмица обилни валежи е едновременното действие на три циклона над Източен Сибир: арктичен, субтропичен и уникални за района въздушни маси от Тихия океан. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна