Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

68-годишен мъж получи актове за нарушения в Швеция, без да е бил там

Наложените глоби в размер на 500 лева са за автомобил, който великотърновецът продал преди 6 години

Райчо Райков
Снимка: Здравка Маслянкова

68-годишен мъж от Велико Търново получи шест акта за неправилно паркиране в Швеция, без дори да е посетил скандинавската държава. Наложените глоби в размер на 500 лева са за автомобил, който Райко Райков продал преди шест години. Мъжът се притеснява да не бъде осъден за нещо, което не е извършил. Затова подава жалба в Районната прокуратура в старата столица и до фирмата, от която получава известие за глобите.

Райко Райков твърди, че никога през живота си не е ходил в Швеция. Всеки от актовете е на стойност 400 шведски крони. 

Нарушенията са направени с автомобил, който великотърновецът продал на мъж от тръмбешкото село Петко Каравелово. Според Райко Райков продажбата е направена по всички правила на закона.

„Колата съм я продал август 2013 година. Минала през нотариус. Копие от договора в „Местни данъци и такси“ и в КАТ на регистратурата съм ги предал и мислех, че съм свършил до тук. По документи така излиза - че има двама собственици и един договор за покупко-продажба“, разказва той пред "Хоризонт".

Оказва се, че името на продавача не е заличено като собственик, а името на купувача е добавено като втори собственик на автомобила. 

През пролетта на тази година Райко Райков получава писмо от колекторска фирма за дължимите глоби по нарушения, направени с продадения автомобил в шведската столица Стокхолм.

„Два еднотипни документа. Стокхолм, улица, адрес, дата, час. Помислих си първо, че това е разновидност на ало-ало измамниците. Има ги в Търговския регистър, има телефони, обаждам им се на тях. „Изпратете ни договорът за покупко-продажба“. Изпратих им и на другия ден ми се обажда мъж и казва: „Не са два, а има още четири, общо шест глоби за неправилно паркиране. По дати ги има - 2018 година“.  

Великотърновецът твърди още, че след продажбата на автомобила си никога повече не е виждал купувача. Започнал собствена проверка, която установила, че за колата последно „Гражданска отговорност“ е платена за 2017 година, няма данни превозното средство да е напускало страната. 

Опасенията на Райко Райков са да не бъде въвлечен в престъпление с бившия си автомобил, на който все още се води първи собственик.

„Обадиха ми се, че ще търсят собственика, обаче ако не намерят собственика, както става в Гърция... извършва превоз на мигранти и го осъждат там човека. Предполагам, че шведите не са по-зле от гърците. Не е изключено такъв номер."

Притесненият мъж е категоричен, че чужди глоби няма да плаща. Райко Райков е сезирал Районната прокуратура във Велико Търново и настоява:

„Прокуратурата да намери кой не си е свършил работата в отдел „Регистрации“ в КАТ, да се заличи името ми от този автомобил, за да нямам след това следващи последици от чужда държава“.
 

Целия репортаж по казуса чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени