Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу: Търговските преговори САЩ-Китай ще бъдат подновени през следващата седмица

Лари Къдлоу, висш икономически съветник на Белия дом
Снимка: Ройтерс

Високопоставени представители на САЩ и Китай се подготвят да подновят преговорите през следващата седмица, опитвайки се да разрешат едногодишната търговска война между двете най-големи икономики в света, съобщиха от администрацията на Доналд Тръмп, цитирани от Ройтерс и Блумбърг.

Търговските преговори ще продължат "най-рано през следващата седмица", заяви икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу на брифинг пред репортери. Той уточни, че първоначално разговорите ще бъдат по телефона, като ще се планира и предстояща среща лице в лице.

Главните преговарящи от страна на САЩ са търговският представител на Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин, докато водещият преговарящ за Китай е вицепремиерът Лю Хъ.

Двете страни вече подновиха комуникацията си по телефона през миналата седмица, когато американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин се съгласиха да подновят преговорите, които бяха блокирани от началото на май.

Лари Къдлоу обаче не е наясно с графика за рестартиране на преговорите лице в лице, като само отбеляза, че те ще започнат "скоро". "Не знам точно кога. Те (преговарящите) ще разговарят по телефона през следващата седмица и ще насрочат срещи лице в лице", посочи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна