Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай настоява за премахване на съществуващите американски мита, за да има търговска сделка със САЩ

Съществуващите американски тарифи ще трябва да бъдат премахнати, ако трябва да се постигне търговска сделка между Пекин и Вашингтон, съобщи в четвъртък китайското министерство на търговията.

Лидерите на двете страни се договориха през миналия уикенд да подновят търговските преговори, които бяха блокирани от началото на май, след като тогава американските официални представители  обвиниха Китай, че се е отказал от ангажиментите, поети в текста на договора, който беше почти завършен.

По време на редовен брифинг говорителят на търговското министерство Гао Фън потвърди информацията, че преговарящите търговски екипи от двете страни вече се намират в контакт.

За да бъдат подновени преговорите, президентът на САЩ Доналд Тръмп се е съгласи да отложи въвеждането на допълнителни мита върху вноса на китайски стоки за още 300 млрд. долара и да облекчи наложените от САЩ ограничения върху китайския технологичен гигант "Хуавей".

На този етап Съединените щати имат мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара, които засягат разнообразни продукти от мебели до полупроводникова техника.

Когато беше попитан колко дълго може да продължи договореното търговско примирие между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин, Гао Фън само посочи, че Китай приветства решението на САЩ да не въвежда допълнителни мита за китайските стоки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени