Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко двама души са загинали при кражба на гориво от петролопровод в Нигерия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души загинаха и над 30 превозни средства изгоряха, след като крадци пробиха тръбопровод за гориво в Лагос, търговския хъб на Нигерия, причинявайки експлозия.

Инцидентът, който се случи в ранните часове в района на Йегун, е последният в дълъг низ от такива инциденти.

"Измъкнахме две изгорели тела и спасихме осем други с тежки изгаряния", заяви ръководителят на Държавната агенция за спешна помощ на Лагос Феми Осанинтолу.

Той каза, че повече от 30 превозни средства са се запалили.

Фиаското е причинено от крадци, разбили държавен тръбопровод, за да крадат бензин, каза той. Охранителите задържали крадците, когато прехвърляли бензина в камионите си, каза Осанинтолу.

"В опит да избегнат ареста, те разляха част от бензина в дренажите и го запалиха", каза той. „Тогава пожарът се разпростря обратно до мястото, откъдето са източили горивото и то експлодира“, каза той.

Осанинтолу каза, че пожарникарите се борят за овладяване на бедствието, като добави, че броят на пострадалите може да се увеличи още повече.

Говорителят на Националната агенция по извънредни ситуации Ибрахим Фаринлойе каза пред АФП, че е информирана нигерийската Национална петролна корпорация (NNPC), която притежава газопровода.

"Някои от вандалите, отговорни за инцидента са сред засегнатите от експлозията", каза той.

Нигерия, най-големият производител и износител на петрол в Африка, управлява мрежа от тръбопроводи, които транспортират петрол през огромната страна.

През последните години бяха погубени стотици животи в кражби на гориво, завършили с пожар или експлозия.

В понеделник най-малко 45 души бяха убити и повече от 100 бяха ранени в Ахумбе, в централната провинция Бену, когато петролен танкер се блъсна, а след това експлодира сред тълпа, събрана, за да събере изтеклото гориво.

През юни най-малко 30 души бяха убити при пожар в петролен танкер в южната част на страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна