Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромно нашествие на комари има това лято в Кърджали

Снимка: БГНЕС

Огромно нашествие на комари се регистрира това лято в Кърджали. Популацията им нараства с всяка година, като насекомите вече са достигнали и отдалечените от река Арда жилищни квартали. В града са открити и огнища на тигрови комари, които разпространяват заболяването западнонилска треска. Според лекари ситуацията е тревожна и призовават хората да вземат превантивни мерки срещу летящите насекоми. 

Комарите летят на ята. Крият се в листата на дърветата и в тревата. Родители разказват как след разходка те и децата им се прибират нахапани. Насекомите притесняват и хората, които посещават гробовете на своите близки. Комари има и в дворовете на къщите.

Хората разказват, че пръскането срещу комари в дворовете не помага. След обработка на площите насекомите отново са активни. "Ситуацията няма да се промени, защото на много места в Кърджали има развъдници на комари, а мерки не се вземат", твърди доктор Марин Мухтаров. Само за последния месец той е изпратил няколко сигнала до общинската управа, но резултат няма. Ларви на насекомите се откриват в идеалния център на града, разказва той.

От общината в Кърджали твърдят, че се пръска редовно срещу комари и кърлежи. Местните хора обаче не смятат така. 

А лекарите твърдят, че комарите разпространяват две много опасни заболявания – западнонилската треска и маларията, която у нас е изчезнала след 50-те години на миналия век. Преди година заболели бяха открити в съседна Гърция, затова и предупрежденията на лекарите са насочени към избралите да летуват там. 

В Гърция вече тече информационна кампания за рисковете от ухапване от комар. Предупредителни табели са поставени в хотели и стаи за гости. Обръща се внимание на туристите да използват репеленти. У нас, заради масовото нашествие на комари, нарасна интересът на хората към защитните препарати – от предлаганите в аптеките до обикновения чесън.

Репортажа на Валя Апостолова за предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени