Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на туризма ще проверява концесионните договори за плажовете

Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма ще стартира ревизия на всички стари концесионни договори. Това каза пред журналисти в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя проведе среща в комплекса с представители на туристическия бранш, с концесионери и наематели на морски плажове.Темата бе възможностите за насърчаване притока на туристи в активния сезон и развитието на морския туристически продукт на България,който се предлага в силно конкурентен регион.

По думите на Ангелкова има много проблеми, които трябва да бъдат решени, но това няма да се получи с уронване на авторитета на България, което в дългосрочен план вреди на имиджа на страната ни като туристическа дестинация. Тя призна, че има нарушения, но се вземат мерки, налагат се глоби и неустойки. Наред с това обаче България има какво да предложи по отношение на туризма, може да има устойчивост на продукта и трябва да се пази това, което е постигнато до момента.

Министърът обсъди и въпроса със скъпите шезлонги и чадъри. Той трябвало да бъде дискутиран по време на дебат за развитието на българското Черноморие и услуги, които се предлагат и са свързани с летния туристически продукт.

А високите цени на шезлонгите и чедърите били заради стари договори. Приходите от концесии на държавата за 2018 година са 18,2 милиона лева. Половината от сумата отива в Сребърния фонд, 40 процента са за общините, на територията на които се намират плажовете, а 10 процента се отчисляват за областните управи за осигуряване на водно спасяване и обслужване на пясъчните ивици, които са неохраняеми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна