Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждиците обогатяват речника, но ако не се прекалява с тях

Уебплатформа помага в търсенето на български еквиваленти

Снимка: чуждица.бг
Инициативата „Как беше... на български” и сайтът Чуждица.бг ще вдъхновяват  хората да използват повече български думи в ежедневието си.
„Как беше... на български” съществува от 2017 година и се занимава с различни инициативи, които провокират хората да се възползват от богатството на родния си език. Комуникаторите от платформата се обединяват с
IT специалистите от сайта Чуждица.бг, като насочват вниманието си към хора, с различни професии и интереси. Новият сайт дава възможност на потребителите по достъпен начин да потърсят значението на дадена чуждица и да намерят нейна адекватна българска алтернатива. Екипите работят върху уебсайта от една година, но го пускат публично преди 2 дни. За това кратко време платформата е посетена от над 3 хил. души, като 250 от тях са дали предложения за нови думи.

Водеща цел на „Как беше.. на български” и Чуждица.бг е да достигнат до повече хора от младото поколение, които живеят в онлайн пространството и да им предоставят възможността да бъдат активни участници в процеса на съхраняване богатството на езика ни. В уебплатформата са включени няколко категории, сред които Дума на деня, в която всеки ден на фокус е различна, случайно избрана дума; Добавяне на думи, където потребителите ще имат възможност да допринасят за развитието на платформата чрез обогатяването на базата от думи с нови чуждици, както и Речник, където се показват 10 от последно добавените чуждици.

За дума на деня, сайтът днес избира събмитвам, което според авторите може да се замени с българските думи изпращам или предавам.

На 3 юли във Facebook страницата на „Как беше.. на български” стартира игра с награди „Напиши чуждици на лятна тематика”.
Всеки, който има свежи летни идеи, ще може да ги сподели в платформата чуждица.бг. Петима участници, избрани на принципа на томбола, ще спечелят специални награди. Победителите ще бъдат обявени на 9 юли.

В дългосрочен план партньорите на инициативата си поставят за цел да провокират по интересен начин използването на повече български думи, като се ограничи употребата на заемки и чуждици.

Чуйте повече в звуковия файл от Силвия Митова („Как беше... на български”) и Ангел Куртев (Чуждица.бг).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна