Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на Уолстрийт и ръст на долара, след като силната заетост в САЩ намалява шансовете за понижение на лихвите от Фед

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха петъчната търговия с понижения, докато доларът поскъпна спрямо останалите основни валути, след като доста по-силният от очакваното растеж на заетостта в САЩ през юни постави под въпрос инвеститорските очаквания за предстоящо в края на месеца понижение на основната лихва на Федералния резерв.

В рамките на юни американската икономика генерира цели 224 хиляди нови работни места при очаквания за по-скромен растеж с около 160 хиляди и след анемично тяхно повишение с едва 72 хиляди през май. В същото време нивото на безработица се повиши слабо до 3,7% от 49-годишното дъно през май и април на ниво от 3,6%, но поради вливането в трудовия пазар на САЩ на над 300 хил. американци, които търсят работа.

След днешния доста силен доклад, пазарните очаквания за намаляване на федералната фондова лихва на заседанието на Фед в края на юли с 50 базисни пункта (с 0,5%) се понижиха до едва 12% от 27% преди данните, като в същото време инвеститорите продължава да оценяват на близо 89% вероятността за понижение на основната американска лихва с 25 пункта (с 0,25%) от текущия ѝ диапазон между 2,25% и 2,50%.

Американските фондови индекси реагираха негативно на рязко намалелите шансове за агресивно понижение  на федералната фондова лихва, като индексът DJIA се понижава в началото на петъчната търговия с над 150 пункта (с 0,6%), широкият индекс S&P500 - с 0,72% и технологичният индекс Nasdaq Composite  - с 0,78%. По този начин и трите водещи индекси отстъпват от техните рекордни върхове, достигнати в сряда - преди вчерашния неработен Ден на независимостта.

В същото време намалелите шансове за скорошно рязко понижаване на федералната фондова лихва допринесоха за рязък отскок на доходността на американските държавни облигации и до поскъпване на долара спрямо останалите основни валути.

Доходността на двегодишните книжа на САЩ, които се повлияват най-силно на пазарните очаквания за основната лихва на Фед, нараства с цели 11 базисни пункта към 1,86%, докато доходността на 10-годишните облигации се повишава с 10 пункта обратно над важното писхологическо ниво от 2%, достигайки 2,05%.

Щатският долар пък поскъпва спрямо кошницата от останалите шест основни валути към близо триседмични върхове, като нараства с 0,51% към 97,261 пункта (най-високо ниво от 19-и юни насам).

Зелените пари поскъпват с 0,7% към 108,58 японски йени и с 0,73% към 0,9922 швейцарски франка. В същото време еврото се понижава с 0,64% към двуседмично дъно около 1,1212 долара, а британската лира - с 0,7% към 1,2488 долара, достигайки най-ниско ниво от 3-ти януари насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна