Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Несторова: Да се изчисли за какво стигат публичните средства, преди да се пристъпи към демонополизация на НЗОК

Светла Несторова - председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи
Снимка: БГНЕС

Преди да се пристъпи към демонополизация на Здравната каса, трябва да се изчисли за какво стигат и за какво не стигат публичните средства, събирани от здравноосигурителни вноски, коментира пред "Хоризонт" "Преди всички" Светла Несторова, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, предложенията в новия здравноосигурителен модел:

“Убедена съм, че преди да се вземе каквото и да било решение за демонополизация на Касата, трябва да се изработи модел, който да има смисъл. На първо и основно място са гражданите, защото целта на такава стъпка трябва да бъде да повиши качеството, а не да го влоши. И на второ място да е модел, който е устойчив, така че да може във времето той да донесе по-голяма финансова стабилност, а не обратното. Няма смисъл да се вземат решения за каквато и да е демонополизация, ако те няма да сработят практически“.

Здравната каса и застрахователните здравни дружества трябва да бъдат поставени при равни условия в бъдещия здравноосигурителен модел, смята още Светла Несторова:

“Би следвало каквато и демонополизация да се направи, тя да постави Касата и застрахователите в равни условия. Всички да имат правото да извършват едно и също и рисковият профил на участниците да бъде един и същ. Никой не трябва да може да откаже здравно осигуряване, това е всъщност основното, котето трябва да се говори. Фондовете би трябвало да нямат право да избират и Касата би трябвало да може да прави всичко, което правят те, и обратното също е вярно. Т.е. тук говорим за една действително пълна, ако това е моделът, пълна демонополизация“.

Интервюто на Гергана Хрисчева със Светла Несторова можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!