Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли проблеми с Роженския събор

Снимка: Александър Райчев

Две седмици преди провеждането на най-мащабното национално културно събитие Роженския събор, група общински съветници в Смолян провалиха заседание, на което трябваше да се обсъди предстоящото провеждане на събора. 

Заседанието на Общинския съвет бе прекратено, тъй като общинските съветници не приеха дневния ред, като точка от който бе заложена докладната записка за участието на общината на събора.

Общинските съветници обявиха позициите си на извънредни пресконференции.  В мандата на Николай Мелемов Роженския събор се провежда за трети път съвместно от Община Смолян и Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“, което има договор за ползване със собствениците на земята и събора Рожен се прави само там, на поляните, отбеляза кметът Мелемов, който припомни, че съборът фигурира и в местния, и в националния културен календар. Мелемов обясни, че на съветниците са раздадени материали за разходите за събора по пера.

„Както каза един съветник от БСП – да има дебат. За кое? Да има  Рожен или да няма Рожен? Какъв да е дебатът? Или дали можем да се пазарим с полицията, че трябва да дадем 15 хиляди лева от тия 80 (хиляди – бел. ред.) Тук няма пазарлъци. Не разбирам и тезата „Каква е печалбата“. Не смятам, че общината трябва да търси печалба. Това е абсурдно. Ние не сме търговско дружество. Правим го за хората, за традициите, за обичаите. Това са разходите, които общината поема. Разходите са 80, приходи няма. Идеята ни не е да вържем бюджета с тоя събор.“

От „Коалиция за развитие на община Смолян“  имат има проекторешения, с което Общинският съвет задължава кмета в рамките на месец след събора да представи  пълен финансов отчет в писмен доклад и да даде отговор на някои въпроси, посочи Кирил Хаджихристев.

„В осма точка има „извънреден труд -  712 лева. Половината администрация една седмица работи там като организатори и темподобни и това струва пари. Тези хора са назначени на друга работа в общината, на други длъжности. Ние ги направихме селскостопански труженици и организатори на събор“, заяви Стефан Сабрутев от БСП, според когото се потвърждава фактът, че „разходите ще ги прави основно едната страна по договора, а приходите ще прибира другата“. 

Общинските съветници от БСП подозират, че визираните от кмета 80 хиляди лева са само за културните мероприятия и очакват сумата „да набъбне на трицифрена“.

„Има изключително сериозни основания да се предполага, че община Смолян е ощетена“, допълни Димитър Кръстанов от БСП.

Салих Аршински от ДПС заяви, че не подкрепя договора в този му вид, тъй като на последната страница липсват подписи на страните за сътрудничество.

Вероятно следващото заседание за Роженския събор ще е буреносно, заради очакваните дебати. Иначе събор със сигурност ще има и народните песни и хора  ще обединят няколко поколения родолюбиви българи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени