Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вкусът на театралния мед

БНР Новини
Емил Янев и Красимир Спасов (вдясно) в студиото на предаването
Снимка: Калина Станева

В епизод 353 на „Трамвай по желание“ ви представяме един от доайените на българския театър – големия режисьор Красимир Спасов. Конкретен повод за предаването е скорошната негова постановка на знаменитата пиеса на Шийла Дилейни „Вкус на мед“, написана през 1958 г., когато авторката е едва на 19 години.

„Това е пиесата, с която режисьорът Красимир Спасов като младеж яростно и категорично заявява себе в самото начало на своята театрална кариера. И до днес, когато отново светът е запалил фитила на социалния протест и търси път за преодоляване на един нов вид самота и отчуждение, режисьорът Красимир Спасов се вдъхновява от гневния протест срещу съсловните прегради, лицемерието и несправедливостта“, пише в афиша на Военния театър, където е поставена пиесата.

Как да преведем езика на „сърдитите млади хора“ от средата на 20 век на техните връстници от 21 век, кои са големите предизвикателства и преодолявания на Красимир Спасов в пъстроцветния му театрален живот, къде се намира енергийното ядро на черната кутия, наречена театър.

Този портретен разговор с режисьора Красимир Спасов той посвещава на покойната си съпруга Катя Петкова – дългогодишен служител на БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна