Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Николчева: Приобщаването на учениците към професионалното образование дава резултат

Надежда Николчева, председател на Съюз на работодателите в системата на народната просвета
Снимка: www.srsnpb.com

Кандидат-гимназистите очакват тази седмица първото класиране за елитните гимназии. Тези дни са вълнуващи и за самите училища. Интереса към професионалните паралелки и тези с обучение по защитените професии коментира в предаването "Хоризонт до обед" Надежда Николчева, председател на Съюз на работодателите в системата на народната просвета:

"От 7-8 години политиката за приобщаване на учениците към професионалното образование, която провежда министерството, дава своя резултат. Вече съотношението е в полза на професионалните паралелки. Те проявяват иновативност и създават специалности, които един път са търсени, а втори път – имат перспектива – компютърни графики, софтуерни и хардуерни науки, графичен дизайн... Това са възможности за младия човек да има перспективна професия. Аз лично съм впечатлена от тенденцията и социални професии да намират място – социален асистент, сътрудник социални дейности, подпомагане на възрастни".

Николчева смята, че тенденцията да се разкриват професионални паралелки е осъзната все още само от работещите в образователната система. "Като че инерцията на избора, на родителското мислене, клони все още към езиковите и математическите гимназии".

Интервюто на Валерия Николова с Надежда Николчева за предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!