Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Персоналът на "Хуавей" има дълбоки връзки с китайските военни, твърдят нови проучвания

Снимка: БТА

Нов анализ на информацията за персонала на "Хуавей", въз основна на автобиографии на служители, показва по-дълбоки връзки между технологичния гигант и китайските военни и разузнавателни органи, отколкото беше признато от самата фирма, съобщава бизнес телевизията CNBC.

Проучването, проведено от Кристофър Балдинг, доцент в Университета Фулбрайт във Виетнам и базирания в Лондон консервативен мозъчен тръст Henry Jackson Society, е разгледало автобиографиите на служителите на "Хуавей", които са били изтеглени онлайн от необезпечени бази данни и уеб сайтове, управлявани от фирми за набиране на персонал.

Документът, който разглежда трудовите досиета на служителите на "Хуавей", стига до заключението, че "ключовият среден технически персонал, нает от технологичната компания, има силен опит в работа, тясно свързана със събирането на разузнавателни данни и други военните дейности".

"Някои служители могат да бъдат свързани с конкретни случаи на хакване или индустриален шпионаж, проведен срещу западни фирми", се твърди в анализа.

Самото проучване може да засили опасенията сред правителствата, най-вече на САЩ, чиито анализи твърденията, че "Хуавей" представлява риск за националната сигурност. Някои държави се притесняват, че компанията може да инсталира така наречените "задни вратички" в телекомуникационното си мрежово оборудване, които ще позволят на китайското правителство да получи достъп до потребителски данни.

"Хуавей" многократно отрече, че някога се е занимавала с подобна дейност.

В анализа е цитирано CV (автобиография) на служител, което едновременно заема длъжност в "Хуавей" и в същото време има преподавателска и изследователска роля във военния университет, през който такива лица са служили на Китайската народно-освободителна армия. В конкретния случай това лице е бил служител в секция на PLA, която отговаря за потенциалните възможностите на китайското военно дело в електронното и кибер пространство.

"Индивидуалните доказателства изглеждат доста силни, за да подкрепят валидните опасения относно връзката между Huawei, PLA и опасенията за събирането на разузнавателни данни", посочи доцентът Кристофър Балдинг.

Друга автобиография пък описва лице, което е работило в "Хуавей", но същевременно е било представител на правителствена организация, отговорна за шпионажа и контраразузнаването. Този индивид "се е занимавал с разработване на технология за улавяне на информация или софтуер за продуктите на "Хуавей", според представеното проучване.

Говорейки за CNBC, г-н Балдинг посочи: "Не разполагам с доказателства, че китайската държава е разпореждал пряко на служители на "Хуавей" да извършват шпионаж или подобно поведение. Казвам го обаче само защото нямам аудиокасета или имейл, посочващи за наличието на подобни заповеди".

От компанията "Хуавей" заявиха, че не са в състояние да проверят автобиографиите на служителите, цитирани от това проучване и следователно "не могат да потвърдят достоверността на цялата информация, публикувана онлайн".

"Хуавей" поддържа строги правила за наемане на кандидати с военни или правителствени умения. По време на процеса на наемане тези кандидати са задължени да предоставят документи, доказващи, че са прекъснали връзките си с военните или с правителството", се казва в изявлението на компанията, като се допълва, че в цитираното проучване са налице много "спекулативни изявления".

Към настоящия момент няколко държави обсъждат ролята, която "Хуавей" ще играе в 5G - мобилните мрежи за данни от следващо (пето) поколение, които обещават свръхвисокоскоростен интернет, който би могъл да подпомага технологии като автономните автомобили (колите без шофьори).

САЩ и Австралия на практика забраниха участието на "Хуавей" при изграждането на 5G мобилни мрежи, но други страни като Великобритания все още преценяват тези възможности.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна