Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техеран: Механизмът за улесняване на търговията между Иран и ЕС трябва да започне работа

Абас Мусави, говорител на външното министерство на Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инструментът в подкрепа на търговската обмяна (INSTEX) -  механизъм, който трябва да улесни търговията между Иран и европейските страни, подписали през 2015-а година т.нар. "иранско ядрено споразумение", трябва да започне да работи и да покаже реални резултати, заяви в сряда говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

Мусави отбеляза, че INSTEX е само "предварително условие" за ангажиментите, поети от Германия, Франция и Обединеното кралство в Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен като иранско ядрено споразумение.

Техеран твърди, че европейските участници в споразумението не се придържат към разпоредбите на Приложение II към JCPOA, което включва правила за премахване на санкциите срещу Иран.

На 28-и юни Европейският съюз заяви, че търговският механизъм INSTEX е напълно функционален, но въпреки това Иран реши да започне да обогатява уран отвъд нивото от 3,67%, договорено в ядреното споразумение, заявявайки, че европейските страни не изпълняват задълженията си по Съвместния цялостен план за действие от 2015-а година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!