Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко за хидратацията

Горещините започнаха, знаем че е добре да се пият много течности през лятото. Какви са най-честите грешки, които допускаме при прекалената консумация на всякакви видове течности, разказва нутриционистът Яна Данаилова.

Лятото е сезонът, когато следва да сме особено внимателни по отношение на хидратацията. 60% от тялото ни е съставено от вода, тя е изключително важна за всички биохимични и физиологични процеси в тялото както в клетъчното пространство, така и извън него.

Затова е добре през лятото да хидратираме тялото си, тъй като поради високите температури, чрез потта, губим повече течности
. Освен това и в процеса на дишане губим доста вода, ако имаме двигателна активност, ако спортуваме през лятото, заради високите температури, се потим повече и отново това води до загуба на вода.

Заместителите на водата - плодови сокове, нектари, безалкохолни с високото съдържание на захар, не могат да заместят чистата вода. Голяма част от плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на вода, така през лятото също хидратираме тялото си със сезонни плодове.

Това обаче не означава да пренебрегваме водата, която трябва да се консумира през целия ден. Когато почувстваме жажда, тялото ни вече е дехидратирано.
Какво още каза нутриционистът на Данаилова - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени