Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ предлага да се въведе данък "богатство"

| обновено на 10.07.19 в 16:32
Снимка: БГНЕС

КНСБ предлага да се въведе данък "богатство" за най-заможните българи, които да бъдат облагани за яхти, скъпи автомобили и вили. Според сметките на синдиката годишният приход от този данък ще бъде 300 млн. лева.

Синдикалистите искат необлагаем минимум колкото минималната работна заплата, както и увеличаване на максималния осигурителен доход за 2020 година от сегашните 3000 на 3160 лева. Настояват от догодина минималната заплата да бъде 640 лева, а не 610, както предвижда правителството.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров беше категоричен за средносрочната бюджетна прогноза на правителството до 2022 година: "Ние казваме, че това, което иска властта, не е, което искаме ние. Искаме друго. Искаме през данъчната политика, като започнем през преразпределение на бюджета, през общата рамка, като приходи и като разходи, нова различна бюджетна и данъчна политика".

Експертът на синдиката Любослав Костов заяви относно идеята на КНСБ за въвеждането на данък "богатство": "Много се говори за този данък. Става въпрос по отношение на допълнителни жилища, скъпи автомобили, вили, яхти. Това не е дебат с отложено действие. Според нас е вече належащо да се случи, вече в какви измерения и в какви проценти, е друг въпрос. Разбира се, трябва и обществена дискусия".

Пламен Димитров заяви, че на европейско ниво се готвят нови мерки за справяне с неравенствата. Сред тях е бъдеща директива за минималните работни заплати:

"И това не е никаква илюзия, нито е химера на комунистите. Тази тема стои на масата на преговорите. Ще издам една тайна, която аз знам от преди няколко дена. Почти е сигурно, че ще присъства в коалиционното споразумение на партиите, които ще формират мнозинството в новия Европейски парламент, на групите по-скоро“.

Репортаж на Мария Костова по темата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна