Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция: Съветваме САЩ да избягват ходове, които биха нанесли вреда на отношенията ни

Снимка: архив

Съветваме Съединените щати да избягват предприемането на грешни ходове, които биха нанесли вреда на отношенията ни. Това заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой по повод изявление на Държавния департамент по отношение закупуването от страна на Анкара на руските ракетни комплекси С-400.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой направи коментара си на брифинг в Анкара в отговор на журналистически въпрос. По думите му вчерашното изявление на говорителката на американския Държавен департамент е несъвместимо със срещата на президентите Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган в края на миналия месец в Осака по време на срещата на Г-20. Той допълни, че американският държавен глава е потвърдил, че отношението към Анкара от страна на администрацията на предишния американски лидер Барак Обама е било некоректно.

Вчера Морган Ортагю заяви, че няма промяна в американското противопоставяне на решението Турция да закупи руските ракети. Тя уточни, че турските власти знаят за „реалните и негативни“ последици от сделката във връзка с приетия от Конгреса закон за налагане на санкции срещу Иран, Русия и Северна Корея. Говорителката на американското външно ведомство изрази и опасения по отношение проучванията на Турция за газ в оспорвани райони на Източното Средиземноморие и призова турското правителство да прекрати действията си. 

Туският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че или богатствата на Кипър ще бъдат справедливо разпределени и ще бъде намерено общо решение, или Турция ще продължи да защитава правата на кипърските турци. Първият дипломат на Турция направи коментара си по време на съвместна пресконференция в Анкара с иракския си колега. Чавушоглу предупреди ЕС, че ако продължава да бъде на страната на кипърските гърци, ще направи грешка. По думите му, по въпроса Съюзът често прилага двойни стандарти. 

Според турския външен министър другите страни са длъжни да уважават предприетите от Турция действия в континенталния ѝ шелф. Той определи като "неуместни" изявления на страни, които не са гаранти по Кипърския въпрос. Съгласно споразуменията от Цюрих от 60-те години това са Гърция, Турция и Великобритания.

Чавушоглу заяви още, че Турция и Ирак са съгласни по въпроса за прочистване на Северен Ирак от Кюрдската работническа партия. 

Той изрази надежда и че отношенията с новото правителство в Атина по въпросите за Егейско море и Източното Средиземноморие ще са по-конструктивни, като подчерта, че Турция иска разрешаване на споровете, а не ескалация на конфликтите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени