Eмисия новини
от 01.00 часа

Джером Пауъл от Фед: Няма да подам оставка, ако Доналд Тръмп я поиска

Джером Пауъл и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Фед на САЩ Джером Пауъл заяви по време на неговото изслушване от Финансовата комисия на Конгреса на САЩ, че няма да подаде оставка, ако тя бъде поискана от президента Доналд Тръмп и че има намерение да изпълни целия си 4-годишен мандат начело на американската централна банка.

"Законът ми дава четиригодишен мандат и аз възнамерявам да го изпълня", посочи Пауъл в отговор на въпрос на председателя на Комисията за финансов надзор на Конгреса Максин Уотърс.

Запитан директно дали ще подаде остава, ако тя му бъде поискана от президента Доналд Тръмп, той отговори, че няма да предприема подобна стъпка.

Белият дом е все по-критичен по отношение на лихвената политика на Федералния резерв и според редица медийни информации Тръмп и членове на неговата администрация са проучвали възможността как да намерят заместник на Джером Пауъл.

Президентът Доналд Тръмп многократно обвини Фед в потискането на икономическия растеж в САЩ чрез увеличаване на лихвите ставки до края на 2018-а година. В последно време той на няколко пъти посочи, че Федералният резерв "не знае какво прави" и настоя централната банка да намали лихвите, подчертавайки, че това ще бъде от полза за американската икономика.


Още от