Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър обеща на протест облекчена процедура за лекарствата на деца с онкохематологични заболявания

| обновено на 11.07.19 в 12:24
Родители на деца от Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ на протест пред здравното министерство.
Снимка: Гергана Хрисчева

Процедурата за получаване на лекарства на деца с онкохематологични заболявания ще бъде максимално облекчена, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на протест днес на родители на деца със заболяванията пред Министерство на здравеопазването.

„Кирил Ананиев и ние като негов екип сме ангажирани проблемът най-после да намери своето решение“, добави тя.

Промените ще заработят най-късно до месец септември.

Теодора Ерменкова от Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ обясни основното им искане:

„Опростяване на процедурата. Имаме уверението, че текстовете ще бъдат променени така, че родителите да нямат ангажимент да носят документи в Касата и тези документи да бъдат сведени до минимум“.

Родители на деца от Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ и техни привърженици излязоха на протест пред здравното министерство с настояване за трайно решаване на проблема с осигуряването на лекарства , които не са разрешени у нас.

Вчера на среща със здравните власти от сдружението получиха уверения, че до месец ще бъдат изпълнени техните искания - за съкратени срокове за получаване на решение, както и за това болниците да имат на склад най-често използваните медикаменти за химиотерапията на децата.

„Говорим за промени в Наредба 10 за неразрешените лекарства и Наредба 2 за процедурите по отпускане на лекарства а лечение. С промените в тези наредби ще бъде облекчена процедурата по отпускане на неразрешените лекарства - родителите няма да имат ангажименти с каквито и да е документи“, уточни за „Хоризонт" Маргарита Борисова от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“.

„Ние ще подаваме пакетна информация. След това, когато на всяко едно дете привърши т.нар. клинична пътека, то ще се отчита за всяко дете по отделно. Ще има минимум документи, които непременно трябва да осигурим - считаме, че тези документи ще бъдат минимално на брой“, добави професор Добрин Константинов от болница „Царица Йоанна“.

Интервю с Маргарита Борисова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени