Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по културата и медиите изслуша номинираните от НС кандидати за член на СЕМ

| обновено на 11.07.19 в 17:56
Номинираните за член на СЕМ Ия Петкова и Галина Георгиева .
Снимка: Добромир Видев, БНР

Депутатите от медийната комисия изслушаха кандидатите за член на СЕМ от квотата на парламента. Директорът на "Маркетинг и реклама" на НДК Ия Петкова-Гурбалова е предложена от БСП, а Галина Георгиева  - от ГЕРБ. Една от двете трябва да смени назначеният през 2013-та година Иво Атанасов.

Отговорите на въпросите за фалшивите новини, ролята на СЕМ в дебатите за свободата на словото, новия дигитален свят, ролята на обществените медии вълнуваха депутатите при препитването на Ия Петкова и Галина Георгиева. Ия Петкова каза, че СЕМ не трябва да не е цензор, а регулатор на медийното съдържание:

"Регулаторът трябва да е безпристрастен в своите решения, обективен. Бих станала член на СЕМ в търсенето на екипност - както между колегите вътре в съвета, така и между другите заинтересовани. Всички медии, в частност обществените мадии, имат една неизпълнена отговорност към младата аудитория".

Петкова смята, че уменията и знанията не зависят от политическите възгледи.

Галина Георгиева каза, че позициите ѝ, когато е работила в Нова телевизия, а после и в организацията за авторски права ПРОФОН са доказали, че се е абстрахирала от всякакви политически намеси. И допълни за свободата на словото.

"Фалшивите новини са нещо, с което и представителите на медиите, и представителите на всички организации, а и в голям процент буднот общество провежда една масирана кампания, но  повишаването на медийната грамотност за мен е от основно значение".

Медиен експерт напусна изслушването на двете кандидатки за СЕМ. "Дават отговори като за второкурсници", каза той. Председателят на медийната комисия Вежди Рашидов пък припомни, че политиците трябва да дадат на СЕМ тези законови правомощия, които да и помогнат при борбата с фалшивите новини и опростачването и припомни…


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна