Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем туристи загинаха от бурята на Халкидики

| обновено на 11.07.19 в 15:15
2
Обърнатата от силния вятър каравана в района Созополи, в която загината двама възрастни чешки туристи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем са вече жертвите на урагана, който връхлетя гръцкия полуостров Халкидики. 120 души са потърсили спешна медицинска помощ. Част от тях са настанени в болниците в Солун. Няма информация за пострадали български граждани.

Жертвите са в различни населени места, от където е преминала стихията.

Майка с дете умира от срутил се покрив на таверна. Двама чешки граждани изгубиха живота си, след като караваната им попада в центъра на бурята. Руснак с двегодишен син се опитва да се скрие в хотела, но върху тях пада дърво, изкоренено от вятъра.

Седмата жертва е удавил се мъж на 6 мили от брега. Властите се опитват да потвърдят дали жертвата е изчезнал по-рано рибар или друг мъж.

Ето какво разказват хора, преживели ужаса на урагана и спасили се по чудо:

„Аз съм на 77 години и никога не съм виждал толкова ужасно нещо в моя живот. Никога“.

„Излязох, за да прибера децата, а дъждът падаше толкова силно сякаш камъни ме удряха по гърба“.

Гражданска защита, пожарната и полицията действаха в синхрон в помощ на туристите. До минути реагираха на всеки сигнал.

Правителството отпусна половин милион евро непосредствена помощ на пострадалите общини. Всички ще получат обещетения по процедура-експрес. Задействан е европейският  механизмът за помощ при бедствия.


Днес Халкидики изглежда сякаш е бомбардиран район. Паднали стени и покриви на заведения, коли под изкоренени дървета, наводнени къщи и вили, цялата реколта от маслини е унищожена.

Движението по пътищата постепенно се възстановява, както и електрозахранването и телефонните връзки.  Веднага след отминаването на циклона, който продължи не повече от пет минути, на място пристигнаха екипи на Гражданска защита, пожарникари и полиция.

Жителите и туристите казват, че са благодарни на властите за перфектния синхрон при работата. Доброволци също се включиха в разчистването, защото имаше туристи, наели къщи за почивка и не можеха да излязат от тях.

Правителството отпусна половин милион евро спешна помощ за засегнатите общини. Аграрното министерство съобщи, че фермерите ще получат обезщетение много бързо.

Малко туристи напуснаха. Повечето решиха да останат, защото времето днес по нищо не напомня за ужаса през нощта.

Една българка е потърсила консулството ни в Солун заради бурята в Северна Гърция, обяви първият секретар на българското генерално консулство в Солун Красимир Серафимов:

"През нощта в 2.40 наша сънародничка позвъни, за да информира, че помещението, в което са пребивавали, се наводнило и поради това са се преместили в своя автомобил като се интересувала дали бурята ще продължи, за да знаят дали да си тръгнат или да останат".

В интервю за "Хоризонт" Красимир Серафимов призова сънародниците ни, намиращи се в района, да изпълняват указанията на гръцките власти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени