Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Consequences – втори авторски албум на Милен Кукошаров и Веселин Веселинов-Еко

Снимка: личен архив

Изминаха две години от излизането на първия солов албум, създаден от двама наши джазмени – Милен Кукошаров (пиано) и Веселин Веселинов- Еко (бас). Озаглавен ImproviSatie, той бе посветен на Ерик Сати. Музикантите представиха част от творчеството на френския авангардист с нов, различен прочит, пречупен през тяхната джаз призма.

Търсенето на нови музикални хоризонти поражда идеята Милен и Еко да се съберат като Das Weltschmerz Duett. Името предлага Веселин Веселинов-Еко. Weltschmerz означава „световна болка“ или „мирова скръб“, свързва се с чувството на болезнена меланхолия, която човек изпитва поради собственото си несъвършенство, схващано като част от несъвършенството на света. „Мировата скръб“ е широко разпространена в творчеството на редица европейски поети и писатели от края на XVIII и първата третина на XIX век – Джордж Байрон, Джакомо Леопарди, Франсоа Рене дьо Шатобриан, Алфред дьо Мюсе. Интелектуалците по онова време трудно са приемали житейските промени и са намирали битието за безсмислено. Чрез своето творчество Милен и Еко се противопоставят на това виждане. Всеки от двамата инструменталисти имат дългогодишен опит и като джаз импровизатори, и като композитори и аранжори. Симбиозата между всичко това води и до следващия албум, станал факт преди броени дни. Той е с повече авторски пиеси на двамата музиканти и носи името Consequences („Последствия“). Съ-продуцент е Марио Кръстев. Повече ще разберем от Милен Кукошаров:


Във времето след първия албум доста неща при нас се развиха чисто музикално. Продължихме с търсенето и експериментирането в импровизационно отношение както върху музика на Ерик Сати, така и върху други композитори. Затова го нарекохме и „Последствия“, т.е. албумът е вследствие на нашето музикално израстване. Много добре се сработихме с Еко и относно собственото ни импровизаторско мислене. Така във времето добихме повече смелост, за да направим нещо различно. Това стана с други похвати, които вече ни се изясниха и ги приложихме в този албум. Наистина отне време, докато стигнем до сегашния момент, в който вече се чувстваме комфортно двамата в студиото. Но мисля, че има и още много път да се извърви оттук нататък. Много сме заети със странични формации и проекти. Затова този албум стана лесно – по отношение на изпълнението, но трудно за организация. Но използвахме инерцията – от първия ни албум имахме и пиеси за втори. Така че колелото бързо се завъртя. В Consequences включихме отново пиеса на Ерик Сати, защото някои хора, които познават първия ни албум, ще очакват пак негова музика. Но тук пиесите са доста по-различни от включените в първия диск. Новият проект съдържа шест авторски композиции – четири мои и две на Еко. Освен това сме направили интерпретация и на едно ноктюрно от Рахманинов. Албумът започва с Танго, носещо името на дуета и е написано от Еко.



Милен Кукошаров от няколко години активно пише музика и за театър. Там намира друг вид свобода, която го обогатява като музикант. Последната пиеса от албума Consequences – „Shores of the sky” е доказателство за това.


Промоцията на албума се очаква през септември, на Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Има идея да бъде представен и през есента в Берлин и Виена.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени