Eмисия новини
от 13.00 часа

Използването на модифицирано гориво в ТЕЦ-Сливен няма да застраши чистотата на въздуха

тец
Снимка: БГНЕС

Намеренията на "Топлофикация Сливен" да използва модифицирано гориво RDF (Refuse Derived Fuel) няма да застраши чистотата на въздуха на града и околностите. Това увериха от ръководството на топлоцентралата на нарочна среща с кмета Стефан Радев и представители на Общинския съвет. Алтернативното гориво няма да замени изцяло въглищата, но ще намали плащанията за въглеродни емисии. В тази връзка е изградена първата в страната пещ за изгаряне на модифицирани горива. 

ТЕЦ-Сливен има всички необходими разрешения да използва модифицирано гориво, съобщи председателят на борда на директорите Ангел Ангелов:

"Това разрешение е и от РИОСВ, и от съда. Никога няма да тръгнем да горим нещо, ако нямаме разрешение, защото на месец ни проверяват по няколко пъти".

Ангелов обяви, че бъдещите инвестиционни намерения са трите газови котела на топлоцентралата да се захранват с газ от RDF:

"Има първо няколко пъти по-малко емисии от стандартните. И второ, при газификацията се вкарва пара, при което се получава и водород, а водородът като гори отделя вода. Той няма емисии".

Кметът Стефан Радев подчерта, че държи да се спазват екологичните стандарти:

"Една от гаранциите да остане въздухът в Сливен чист е "Топлофикация" да работи".

Централата ще гори по 25 тона модифицирани горива на денонощие.


Още от

Таксито в Шумен поскъпва

публикувано на 22.08.19 в 11:36