Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Павлов: Дигитализацията ще направи имотния пазар прозрачен

Бъдещето: автоматизирани оценки на имотите, дистанционно сключване на сделки, продажба за броени минути

Имотният бранш е сред най-слабо дигитализираните. България може да се включи в този иновационен процес чрез платформата PROPTECH.BG, която ще улеснява процесите и действията на пазара на недвижими имоти. Това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ Георги Павлов, досегашен изпълнителен директор на една от големите компании за имоти у нас.

„Дигитализацията създава полза за всички – за по-удобно извършване както на сделки, така и на всякакъв вид интеракции с имотите. В крайна сметка ние прекарваме в имотите може би 90 и повече процента от времето и само 10% навън, сред природата.“

Как ще купуваме жилища в бъдеще след въвеждане на технологични продукти, които улесняват процесите? На първи етап много лесно ще разменяме стандартизирани и лесни за разбиране документи. На следващ етап ще можем да ги одобряваме и подписваме от всяка точка на света, подчерта Павлов.

Дигитализацията ще подобри прозрачността на пазара на недвижими имоти, категоричен е Георги Павлов. 

„Пазарът на имоти е свързан с много информация от разнообразен вид и в момента много хора разчитат на това, че тя не е достъпна до всички потребители. Вие не знаете например всички сделки, които са се сключили в квартала, в който искате да купите или да продадете. Чрез proptech решения това може да стане много лесно, налично на вашия телефон и вие в рамките на по-малко от час да разберете колко струва вашият имот или имотът, за който се интересувате. И това касае както жилищните имоти, така и бизнес имотите - от гаража във вашия квартал до шопинг центъра пак в него.“

Това ще спести и много труд и занимания на брокерите, които ще могат да се концентрират върху най-важното: контакта с хората, смята Георги Павлов, който допълни, че брокерите постепенно ще се превърнат в консултанти.

„Защото, ако говорим специално за покупката на жилище – това е силно емоционален акт. Ще имате нужда от подкрепа от човек, който ви разбира. Ще имате нужда от компютър или от телефон, който да ви даде сухата статистическа информация по най-лесния и удобен начин, но това не изключва хората. /…/ От гледна точка на техническа информация, на правна информация, ще бъдете много улеснени от технологията – както вие, така и вашите консултанти, така и държавата.“

„Аз очаквам много различни варианти да се случат – понякога ще плащат продавачите, понякога ще плащат купувачите, понякога ще плащат рекламодателите, понякога ще плащат банките. Накрая живият живот ще покаже кой е работещият модел“, отбеляза още Павлов.

„Ще ви бъде полезно, ако всеки месец получавате смс, който ви казва – цената на вашия имот се повиши или понижи с толкова“, допълни Георги Павлов. Новите технологии ще позволят уеднаквяване на цените на сходни или еднакви имоти в една сграда например. 

Павлов даде пример с първи стартъпи у нас, които се опитват да автоматизират процеса на оценка на имотите. „Единият работи за оценка на жилищни имоти, а другият – за оценка на бизнес имоти“.

В идеалния случай имот ще може да бъде продаден и за минути. „Защото ще има професионални компании, които ще ви предложат оферта за покупка незабавно, в момента, в който вие решите да го предложите, те вече ще имат приблизителна оценка на имота ви и ще ви направят предварителна оценка напълно автоматично. Това е въпрос на по-далечно бъдеще, но в рамките на нашия живот“, коментира Георги Павлов.

Дистанционното подписване и одобрение на сделки с имоти е нещо, което задължително ще се случи, защото хората вече са супер мобилни, посочи експертът.

Данъчната оценка също ще трябва да се прави от подходящ автоматичен софтуер, прогнозира Павлов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна