Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва към 6-седмични върхове поради ескалация на напрежението около Иран и урагана, наближаващ Мексиканския залив

Петролните фючърси продължават да поскъпват за трета поредна сесия на търговия, достигайки 6-седмични върхове с оглед на евакуацията и временното затваряне на редица нефтени платформи в Мексиканския залив преди наближаващата буря, която вероятно ще прерасне и в първия ураган в Атлантическия океана за настоящия сезон.

Новината за инцидент с британски петролен танкер в Ормузкия проток пък подсилва напрежението в Персийския залив, свързано с Иран.

Само ден след като Техеран предупреди, че Великобритания ще се сблъска с "последствия" във връзка със задържането преди седмица на ирански петролен супертанкер близо до Гибралтар, три ирански катера се опитаха да блокират преминаването на британски танкер на компанията "Бритиш Петролиум" през Ормузкия пролив, съобщи британското правителство. Тези ирански катери обаче са се оттеглили след предупреждения от британски военен кораб, ескортиращ танкера.

Инцидентът допринесе за по-нататъшно, макар и по-умерено, поскъпване на петрола през днешната търговия след вчерашния ценови ръст с над 4%.

В сряда фючърсите на петрола Брент с доставка през септември се повишиха с 4,6% към 66,62 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол - с 4,3% към 60,30 долара за барел, достигайки най-високи нива от края на месец май.

Днес двата типа фючърси нарастват с нови около 0,5% към 6-седмични върхове съответно около $ 67,50 (най-високо ниво от 30-и май) и около $ 60,90 за барел (най-високо ниво от 23-и май).

Поскъпването на черното злато отразява и данни на енергийната информационна администрация (EIA) на САЩ за солиден спад с цели 9,5 млн. барела на складовите запаси на американски суров петрол за седмицата до 5-и юли.

В същото време американските петролни компании бяха принудени да затворят близо една трета от нефтените си платформи в Мексиканския залив и по американското крайбрежие в очакване на първата тропическа буря, която рискува да се превърне в ураган с навлизането ѝ в петък в Залива и достигане на сушата в събота - от Западен Тексас, през Ню Орлиънс до крайбрежието на Луизиана.

Ако приближаващата топлите води на Мексиканския залив буря се засили и доведе до ветрове със скорост от и над 39 мили в часа, тя ще бъде наименована тропическа буря "Бари". Ако тя продължи да набира скорост с наближаване на американското крайбрежие и ветровете достигнат 74 мили в час (119 километра), бурята ще прерасне в урагана "Бари".

С оглед на тези притеснения 15 нефтени платформи и четири сондажа по крайбрежието вече бяха евакуирани, тъй като петролните компании евакуираха работниците от съображения за безопасност поради очаква бурята да прерасне в петък в ураган.

Подкрепа за новото поскъпване на петрола оказва и известното поевтиняване на щатския долар спрямо останалите основни валути, след като изказването на шефа на Фед Джером Пауъл пред финансовата комисия на Конгреса на САЩ подсили очакванията за предстоящо в края на месеца намаляване на федералната фондова лихва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени