Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Южна Корея се съгласиха да работят за подновяване на преговорите с Пхенян

Стивън Бийгън и Ли До-хон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и Южна Корея желаят да подновят дипломатическите си усилия за възобновяване на преговорите за ядрено разоръжаване (денуклеаризацията) на Северна Корея, отбелязаха специалният представител на САЩ за Северна Корея Стивън Бийгън и специалният представител на Сеул за въпросите на мира и сигурността на Корейския полуостров Ли До-хон.

След тяхна среща в Германия южнокорейското министерство на външните работи направи изявление, в което каза: "Ли До-хон и Стивън Бийгън проведоха задълбочени обсъждания относно начините за сътрудничество, за да гарантират, че преговорите на работното ниво ще доведат до съществен напредък за постигане на целта, споделена от Южна Корея и САЩ за постигане на пълна денуклеаризация и установяване на траен мир на Корейския полуостров".

Тяхната съвместна декларация е факт, след като американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският върховен лидер Ким Чен-ун се срещнаха в Демилитаризираната зона в края на юни. На тази кратка среща двамата лидери се договориха да подновят преговорите през юли.

По-рано днес пък южнокорейската информационна агенция "Йонхап" съобщи, че Белият дом обмисля да предложи спиране на някои от санкциите срещу Северна Корея, ако правителството в Пхенян се съгласи да премахне ядрения научноизследователски център на Йонбьон и да спре ядрената си програма.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени