Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колеблива търговия на Уолстрийт, въпреки че "Дау Джоунс" превзе нивото от 27 000 пункта

Пазарите на акции на Уолстрийт отвориха в четвъртък с нови повишения, задълбочавайки вчерашното солидно възходящо движение след индикациите от страна на шефа на Фед Джером Пауъл, че централната банка на САЩ вероятно ще намали основната си лихва на заседанието в края  на месеца.

Индексът DJIA нарасна за кратко за пръв път в историята над психологическата бариера от 27 000 пункта, достигайки рекорден връх от 27 007 пункта. Широкият индекс S&P500 отново опита пробив над бариерата от 3000 пункта, която вчера беше преодоляна за кратко, когато индексът удари рекорден сесиен връх от 3002,98 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq Composite опита повишение към вчерашния исторически сесиен връх от 8228,60 пункта.

Подкрепа за възходящото движение на Уолстрийт оказва рязкото поскъпване на акциите на компании от областта на здаравеопазването, след като администрацията на президента Тръмп оттегли постановление, насочено към премахване на лекарствените отстъпки от здравния си план Medicare. Това допринесе за поскъпване на акциите на дистрибутора на лекарства McKesson Corp. с близо 4% и на ръст на акциите на здравни застрахователи като Cigna Corp. и UnitedHealth Group Inc . съответно с 13,7% и с 4,7%.

Последва обаче париране на първоначалните печалби на основните фондови индекси, след като президентът Доналд Тръмп сякаш подсказа за липсата на съществен прогрес при търговските преговори между САЩ и Китай. В Туитър Тръмп изрази разочарование, че Китай не спазва поетия от него ангажимент за покупки на американски селскостопански продукти.

В същото време издание "Политико" цитира свои източници, според които президентът на Съединените щати обмисля дали санкциите биха били подходящ начин да се отговори на китайския внос на ирански петрол, за който САЩ твърдят, че нарушава санкциите срещу Техеран.

Това парира нарастването на индексите Nasdaq и S&P500 и те вече се търгува около техните вчерашни нива на затваряне, като само индексът DJIA напредва с 0,5% (с малко под 140 пункта), но отстъпвайки непосредствено под важната психологическа бариера от 27 000 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени