Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски започна с победа участието си в Лига Европа

Футболистите на Левски ликуват след първия гол в Словакия.
Снимка: ПФК Левски

Давиде Мариани и Паулиньо вкараха през двете полувремена, а Левски направи отлично начало на новия сезон, след като спечели с 2:0 като гост срещу словашкия Ружомберок в първи мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. По този начин и новият старши треньор Петър Хубчев дебютира с успех начело на 26-кратните шампиони.

Двубоят беше равностоен в началото, като домакините от Словакия бяха по-настоятелни в атака, докато Левски изчакваше шанса си на контра. Ружомберок създаде първото положение и дори вкара топката във вратата на Милан Миятович, но гол нямаше заради засада на футболиста на домакините, дал несъществуващата асистенция.

Левски дочака своя момент в 36-та минута. Постепенна атака премина през капитана Живко Миланов, който центрира в наказателното поле и Давиде Мариани засече топката с глава. Швейцарецът успя да прехвърли Иван Крайчирик с удар от малък ъгъл и топката се оплете ниско в далечния ъгъл за 1:0 в полза на "сините".

Паулиньо създаде второто отлично положение за Левски в мача. Бразилецът надбяга защитник на Ружомберок, навлезе в наказателното поле и топката стигна до Хали Тиам, който стреля неточно в аут. Ружомберок пък се задоволи с няколко опасни центрирания и далечни удари през първото полувреме, което завърши с гол преднина за "сините" от София.

Стратегията на Петър Хубчев продължи да работи отлично за "сините" и през второто полувреме, което започна с нов гол. Ружомберок изпълни статично положение, а топката беше отнета и Станислав Иванов пусна дълъг пас към Паулиньо. Бразилецът надбяга защитата на домакините, финтира вратаря и вкара втория гол за българския тим в 51-та минута.

След попадението на Паулиньо Левски контролираше изцяло играта и държеше стабилно центъра, а следващото чисто положение бе създадено в 81-та минута. Станислав Иванов преодоля няколко играчи на Ружомберок в центъра, напредна към наказателното поле и пусна топката към свободния вдясно Мариани, чийто удар обаче беше спасен от Крайчирик.

В 85-та минута Ружомберок създаде първото си чисто положение, което обаче беше пропиляно с неточен удар на резервата Филип Хашек. Секунди по-късно пък Здравко Димитров направи своя дебют за Левски с номер 11, заменяйки направилия перфектен мач юноша Илия Юруков. Първи минути изигра и Франко Мазурек, който влезе в добавеното време на мястото на автора на първия гол Давиде Мариани.

"Току-що го казах и в съблекалнята, че бяхме по-добри като отбор. Това беше най-важното. В точния момент вкарахме втория гол. Може би това ги смути. Всеки искаше да помогне на другия. Разбира се, че има какво да подобряваме, но това е на този етап. Продължавам да съм притеснен. Това е добър резултат. Това и подвиквах на няколко пъти. Да не се отпускаме накрая и да не допускаме евтин гол. Двубоят не е решен. Реагираме на базата на това, което виждаме. Ако наистина сме изненадали противника, съм радостен. Отбори като ЦСКА и Левск живеят благодарение на феновете. Който и да стои тук, те ще бъдат на стадиона. Няма защо да ги величая. Съжалявам, че тези хора няма да ги има на реванша. От това съм притеснен най-много", това заяви след победата наставникът на Левски Петър Хубчев.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна