Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън, а не Тереза Мей трябва да назначи новия британски посланик в САЩ, смята главният секретар на финансовото ведомство

Борис Джонсън
Снимка: архив

Борис Джонсън, а не Тереза Мей трябва да назначи новия британски посланик в Съединените щати, смята главният секретар на финансовото министерство Лиз Тръс, верен съюзник на кандидата за премиер на страната. В сряда посланик Ким Дарък подаде оставка във връзка с дипломатическия скандал между Лондон и Вашингтон.

Лиз Тръс, която храни надежди да замени сегашния финансов министър Филип Хамънд, ако Борис Джонсън стане премиер, отправи това предупреждение към Тереза Мей на фона на разгаряща се битка кой да назначи новия посланик. Ким Дарък подаде оставка след изтичането на информация, че той смята администрацията на президента Доналд Тръмп за „некомпетентна“, а разгневеният американски президент го нарече „смахнат и надут глупак“ и заяви, че няма да работи с него. 

След оставката на Дарък привържениците на Джонсън предупредиха Мей, че е неприемливо тя да върже ръцете на наследника ѝ, като назначи новия посланик в последните си дни на Даунинг стрийт. Привържениците на Мей обаче настояват тя да свърши тази работа с аргумента, че постът е прекалено важен, за да бъде оставен вакантен за по-дълго време. 

Смята се, че Джонсън, който е вероятният наследник на Мей, би желал да изпрати посланик, който е приятелски настроен към Тръмп и Брекзит, за да увеличи шансовете за евентуална изгодна търговска сделка със Съединените щати. Джонсън обаче бе остро критикуван, че не е подкрепи посланик Дарък във връзка със скандала.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени