Eмисия новини
от 13.00 часа

Агенцията по храните започва пръскането срещу комари по поречието на Дунав

Снимка: Ася Пенчева

Агенцията по храните започва пръскането срещу комари по поречието на Дунав. Кампанията започва седмица по-късно от първоначално обявеното заради проблем с доставката на препарата. 

Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез инсектицидна обработка на засегнатите площи по цялото поречие на река Дунав. Първото пръскане против комари ще бъде реализирано на територията на община Козлодуй.

Кампанията ще се извърши чрез авиационно третиране с цел масовото унищожаване на комарите и предотвратяване разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони.

Българската агенция по безопасност на храните напомня, че при пръскане срещу инсектициди е необходимо пчеларите да предприемат мерки по опазване здравето на пчелите. По отношение на предстоящото мероприятие в петък, общинската администрация в град Козлодуй организира информирането на пчеларите.

Според изготвения график самолетът, който ще пръска над град Козлодуй, излита в 8 часа от селскостопанската площадка в село Гложене, област Враца. На площадката ще присъства изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. 

Още от