Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоянка Балова, ИСИ: Не може да се твърди, че машините за гласуване са сложни за българите

Снимка: БГНЕС

Общественият съвет към ЦИК винаги е критикувал самата технология, но никога не е обявявал, че не трябва да има машинно гласуване. Това каза за БНР изпълнителният директор на Института за социална интеграция Стоянка Балова. Организацията е член на Обществения съвет към ЦИК.

„В самия изборен ден няколко пъти акцентирахме, че има проблем с машините, но по-скоро чисто технологично, с осъществяването на вота. Аргументите за избори с машинно гласуване са много. Премахването на машинното гласуване по скоро би ни върнало от дигиталната в каменната ера“.

"Машинното гласуване „би решило кардинално“ част от проблемите на изборния процес - масовото купуване на гласове, фалшифицирането на протоколите в секционните избирателни комисии, разнасянето в чували", каза Балова за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и добави:

„Машинното гласуване не произвежда недействителни бюлетини. Ограничава се, чисто технически, възможността за отчет на купения вот. ... Ако говорим за машинно и гласуване с бюлетини, в една секция, в Софийска област, в село, където са гласували само 15 души с бюлетини, протоколът е променян буквално 10 пъти, драскан“.

Според директора на ИСИ избирателите у нас умеят да боравят с машините:

„В тези 10% секции, в които имаше машинно гласуване, над 50% са гласували машинно, тоест хората могат да използват машината и не е сериозно да се твърди, че машините били сложни за българските граждани. Все пак сме в ерата на дигитализацията и хората масово се разплащат с електронни подписи, карти. Дори пенсионерите и социално слабите хора получават обезщетенията си по банкомат“.

"Най-много машинно са гласува в Бразилия, където в 480 000 секции гласа си дават 160 милиона избиратели, включително в джунглите", изтъкна тя.

„Най-големият проблем според нас е, че Изборният кодекс се променя преди абсолютно всички избори“, заключи Балова.

Интервюто на Силвия Великова със Стоянка Балова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна