Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български туристи масово пристигат на почивка на Халкидики

| обновено на 12.07.19 в 16:25
Проливните дъждове и през 2010 година увредиха къмпинг оборудване в района на Ситония, Халкидики
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските туристи не отказват резервациите си на Халкидики и днес пристигат масово на почивка.

Постепенно се нормализира ситуацията на полуостров Халкидики. В няколко туристически райони на първия ръкав в посока Неа Муданя към Касандра, където от вчера няма ток, започна възстановяване на електрозахранването. Все още се работи от екипите за покриване на всички селища и вероятно да края на деня ще има ток навсякъде, съобщиха властите.

Възстановена е почти напълно системата за водоснабдяване.

Красимир Серафимов, първи секретар на генералното ни консулство Солун, сподели по-рано днес за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че в момента електрозахранването е възстановено в източната и централната част на Халкидики и на ръкава Ситония. 

„Обажданията, които сме имали в консулството, бяха основно свързани с липсата на комуникации, които бяха поради прекъсването на електрозахранването. Не сме имали обаждания до момента за искане за възстановяване на щети и предявяване на такива искания, но гръцката държава работи в това направление - да може да окаже необходимото съдействие….Имахме обаждания от хора, които бяха с личните си автомобили и се интересуваха каква е перспективата в близките часове да бъде възстановено електрозахранването, така че да си направят сметка дали да продължат своята почивка, или да се връщат в България“

По отношение на организираните екскурзии, връщането ще стане съобразно възможностите на съответните туроператори, смята Серафимов. За момента обаче не са постъпвали сигнали.

В събота и неделя също се очаква лошо време. 

Въпреки информацията за щетите от бурята и днес много български граждани продължават почивката си, а хиляди други пристигат по резервации.

Възстановено е напълно движението по всички пътища на полуострова.

Гражданите, сред които и българите, които имат имоти, засегнати от бурята, ще получат обезщетение. Необходимо е да се обърнат към съответната община.

Все още в болниците в Солун остават 14 ранени след бурята, но няма опасност за живота им.

Европейският съюз задейства механизма за помощ при бедствия. Правителството отпусна над половин милион евро на пострадалите общини.

Заради предупрежденията за възможни нови бури през почивните дни в Гърция, българското Министерство на външните работи съветва сънародниците ни там да следят метеорологичните прогнози и да се информират за обстановката.

Българите, адресно регистрирани и притежаващи имоти в Халкидики, които са претърпели щети в следствие на природното бедствие от 10 юли, могат да посетят съответните общини и да подадат искане за обезщетение.

В случай на претърпени поражения на МПС, гражданите могат да се обърнат към Противопожарна служба на Полигирос. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна