Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал с израелски туристи в Слънчев бряг (ОБНОВЕНА)

| обновено на 12.07.19 в 16:10

Отново скандал с чужди туристи се оформя по Българското Черноморие. Клип, в който израелци са нападнати от представител на хотел, се завъртя по израелска телевизия. Жените, които са били на почивка в Слънчев бряг, са заснели видео, излъчено по Channel 2. 

На кадрите се вижда как млад мъж гони група жени и деца с багаж. Разменят се реплики, след което той ги бута и при опита да ги ритне, пада на земята. След това мъжът се опитва да вземе телефона на туристката, която снима срамната сцена. Той е собственикът Иван Тодоров. 

Според адвоката му - Димитър Москоянев, записът е манипулиран: „Те пристигат преди обяд към 11.00-11.30, но политиката на повечето хотели е, че чекирането е в 14,00 часа. Те са били няколко пъти учтиво помолени да изчакат. Собственикът в желанието си да защити достойнството на персонала, е молил клиентите да се изведат от ситуацията. В случая става въпрос за един чисто битов инцидент“.

В скандала са замесени две жени с едно дете.

 Групата от 18 туристи е пристигнала у нас на 5 юли, разказа почетният консул на Израел у нас Орлин Мандов:

„На другия ден се свързаха и туристите, които са били там и са пострадали. Разказаха какво се е случило и как се е случило. Това, което беше най-важно за нас, е в момента къде са. Те обясниха, че не са във въпросния хотел, а са преместени в друг. Защо хотелът не ги е приел - това е негова позиция. Израелският турист е много добър турист от гледна точка на финансовата страна. Много е жалко за държавата и за усилията, които полагаме да се случва подобно нещо“, поясни той.

Туристите са били компенсирани от туроператора с настаняване в по-висококатегориен хотел и обезщетение, но въпреки това в края на престоя си са подали жалба в полицията.

Остро осъждаме всякакви прояви на грубо отношение с туристи, тъй като подобни случаи влияят на имиджа на България. Никакви обстоятелства не могат да оправдаят това, заявиха в становище от Министерството на туризма. Направената проверка е изяснила обстоятелствата около скандала. Нарушения в документацията на хотела и категоризацията не са открити. От министерството припомнят, че интересът за туризъм у нас от държавата Израел е стабилен и в последните години отбелязва устойчив ръст. В периода януари-май 2019 г. чуждестранните туристически посещения са над 71 хиляди.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени