Eмисия новини
от 13.00 часа

Борис Джонсън вече е спечелил лидерския пост, твърди уебсайтът на Консервативната партия

| обновено на 12.07.19 в 16:32
Борис Джонсън (вляво) по време на телевизионен дебат с Джереми Хънт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер двамата кандидати за лидер на британската Консервативна партия и премиер на Великобритания – Борис Джонсън и Джереми Хънт – ще бъдат гости на популярното предаване по Би Би Си „Question Time“ или „Време за въпроси“, което вероятно ще бъде последната им сериозна публична изява преди обявяването на резултатите от гласуването на партийните членове на 23 юли.

Според уебсайта на Консервативната партия обаче Джонсън вече е спечелил надпреварата и някои се питат каква е ползата от това да бъдат интервюирани двамата политици.

Стратегията на Борис Джонсън още от момента, когато реши да се кандидатира за поста, е избягване на медиите, защото, както е известно, с непремерените си изявления, той може да бъде най-големият си враг по пътя към върха.

В началото на седмицата участието на Джонсън в „Question Time“ бе под въпрос, но днес стана известно, че той в крайна сметка е дал съгласие. Предполага се, че това се дължи на факта, че битката вече е предрешена.

Сайтът ConservativeHome публикува последното си проучване сред членската маса, което показва, че 71 процента вече са пуснали бюлетините си и, ако може да се вярва на резултатите, 72 на сто от тях са подкрепили Борис Джонсън. Математиците бързо са изчислили, че дори всички останали, които още не са пратили бюлетини, да решат да гласуват за Хънт, това пак няма да попречи на победата на Джонсън. С други думи, интервютата тази вечер нямат никакво значение за крайния изход. Не всички обаче смятат така. Хънт напоследък се нрави все повече на британците, макар и да говорим в общонационален мащаб, а не конкретно за членовете на Консервативната пария, които на практика избират лидера.

Отказът на Джонсън да подкрепи подалия оставка британски посланик във Вашингтон Ким Дарък след дипломатическия скандал не бе изтълкуван добре дори от по-крайни тори.

Политически анализатор на Би Си Си пък подложи на съмнение анкетата на ConservativeHome като каза, че има сведения, че всъщност бюлетините пристигат доста по-бавно от очакваното, така че представената картина от сайта може да не е толкова пълна. До обявяването на резултатите на 23 юли остават 11 дни. А на следващия ден Обединеното кралство ще осъмне с нов премиер – фаворитът Борис Джонсън или външният министър Джереми Хънт.

Още от