Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата партида руски ракетни системи С-400 е доставена в Турция

| обновено на 12.07.19 в 13:52
Снимка: МО на Русия

Доставката на първата пратка части от ракетни системи за противовъздушна защита С-400 към Анкара започна днес. Това съобщи в официално изявление турското военно министерство, а по-малко по-късно информацията бе потвърдена от руска страна.

Три военно-транспортни самолета Ан-124 „Руслан“, превозващи до 120 тона полезен товар всеки, направиха последователно първите доставки във военновъздушната база „Мюртед“ край Анкара (бившата база „Акънджъ“, която беше един от центровете на метежниците по време на опита за преврат на 15 юли 2016 г. и след това беше преименувана), съобщи турското военно ведомство.

Доставките на части от руските ракетни комплекси С-400 ще продължат през следващите дни, съобщиха от Управлението по военната индустрия (Savunma Sanayi Başkanliği).

ТАСС, позовавайки се на военно-дипломатически източник, съобщи, че следващата доставка ще съдържа повече от 120 управляеми ракети от различни типове. Тя ще бъде осъществена чрез морски транспорт „ориентировъчно в края на лятото. Според цитирания от ТАСС източник полковият комплекс на системите С-400 за Турция е „подготвен напълно.“

Разработването на комплексите С-400 започва през 1993 г. Тестовете на системата започват от 1999 г. и е приета на въоръжение през 2007 г. Системата има обхват от 400 км на дължина и 30 км на височина, но може да прехваща цели от 600 км (обсег на радара). Радарите на комплексите могат да следят едновременно до 80 цели. Те могат да прехващат някои от основните модели американски стратегически бомбардировачи, включително и някои самолети по технологията „Стелт“ (Ф-111, Ф-117, Б-1, Б-2 и Б-52Н). Скоростта на руските ракети от 4,8 км/секунда позволява те да се използват и срещу балистични ракети със среден обсег (3500 километра).

Тежестта на 1 ракета е 1,8 тона, дължината ѝ е 8 метра и диаметърът – 50 см, като тя може да пренася боен заряд от 145 кг.

След няколкогодишни усилия да се сдобие с китайски или американски ракети Турция подписа сделка с Русия за доставка на системите С-400 на 11 април 2017 г. Стойността ѝ е 2,5 млрд. долара, която включва и трансфер на технологии и последните ракети ще бъдат произвеждани в Турция. Споразумението с Москва доведе до обтягане на отношенията между Турция и Съединените щати, като Вашингтон заплашва Анкара с изключване от програмата за производство и доставки на изтребители Ф-35 и санкции на Конгреса.

Турция закупува 4 батареи, като всяка една от тях се състои от 1 мобилен команден и радарен център и 8 установки с общо 32 ракети.

С С-400 освен Русия разполагат още Китай и Беларус.

В реакция на новината за доставката НАТО изрази „притеснение“.

„Притеснени сме от потенциални последствия на придобиването на С-400 от Турция“, каза пред АФП представител на НАТО.

„Съвместимостта на нашите въоръжени сили е фундаментална за НАТО за провеждането на нашите операции и мисии“, допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени