Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Automobilwoche: "Фолксваген" избира Турция пред България за нов завод

| обновено на 12.07.19 в 16:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският автомобилен производител "Фолксваген" (Volkswagen) планира да построи завод за производството на няколко автомобилни модела в Турция, съобщи в петък немското автомобилно списание Automobilwoche, цитирано от Ройтерс.

Тази информация може да попари надеждите, че новият автомобилен завод на "Фолксваген" ще бъде базиран в България.

Без да цитира свои конкретни източници, Automobilwoch посочи, че надзорният съвет на "Фолксваген" е взел решение да построи автомобилния си завод близо до град Измир.

Немското издание добави, че дъщерното дружество на "Фолксваген" - "Шкода" (Skoda) ще бъде една от марките, които ще се произвеждат в новия завод.

Говорител на надзорния съвет на "Фолксваген" заяви пред Ройтерс, че плановете за новия завод са потвърдени, но все още не са окончателно финализирани.

Германският бизнес всекидневник „Ханделсблат“ също посочва, че надзорният съвет на „Фолксваген“ не е взел окончателно решение на вчерашното си заседание, макар че като цяло бил настроен положително към предложението за Турция. Окончателното решение може да бъде взето евентуално втората половина на август, казал източник на изданието..

Акциите на турския дистрибутор на "Фолксваген" - Dogus Otomotiv поскъпнаха в петък с цели 11.6% след информация, според която Катар, който притежава 17% от акциите на Volkswagen, е призовал надзорния съвет на немската компания да избере именно Турция за построяването на новия си завод.

Българското министерство на икономиката все още не е получило официална информация от „Фолксваген“, че концернът е избрал да построи нов завод в Турция, а не в България.

Германски медии вече съобщиха, че това е решено от съвета на директорите, а наздорният съвет гледа положително на подобна стъпка.

Пред „Хоризонт“ заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов предположи, че Турция може да обещае на „Фолксваген“ държавни помощи, които са недопусими в страна от Европейския съюз като България: 

„Именно заради това някои държави, които са наши съседи и те попадат на тази добра инвестиционна карта на региона, могат да предложат по-голям обем от държавни помощи“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени